Despre Iasi
Localizarea si istoria orasului Iasi
O destinatie ce se remarca printr-un farmec aparte in peisajul turistic romanesc este muncipiul Iasi, unul dintre cele mai vechi si mai frumoase orase din tara, deseori considerat capitala regiunii geografice Moldova. Un adevarat leagan al culturii romane, Iasiul se mandreste cu o traditie istorica veche, strans legata de evenimente ce au schimbat de-a lungul vremurilor soarta tarii. Sub aspect geografic, orasul se gaseste intr-un decor natural deosebit. Regiunea are un aspect de valurit, reprezentat de Campia Moldovei, subunitate a Podisului Moldovenesc. In evolutia sa, orasul si-a extins treptat suprafata in zona Bahlui si pe versantii a sapte coline, deseori fiind denumit „orasul celor sapte coline”. Resedinta a judetului cu acelasi nume, Iasi este cel mai importat centru urban din regiunea nord-estica a tarii si a detinut rolul de capitala a Tarii Moldovei intre 1564 -1859 si capitala a Romaniei, intre 1916- 1918.
Cele mai vechi dovezi ale locuirii umane in aceste locuri dateaza, conform istoricilor, din epocile preistorice. Astazi, orasul se infatiseaza calatorului drept un veritabil muzeul in aer liber, unde puteti admira bogatele vestigii arheologice, cladiri istorice cu o arhitectura eleganta, foste case boieresti, dar si parcuri si gradini dintre cele mai frumoase. Iasiul este pentru prima data mentionat intr-un act de cancelarie din anul 1408, semnat de Alexandru cel Bun. Existenta unei asezari urbane bine inchegate este, insa, cu mult mai veche, avand in vedere ca anul 1395 exista deja aici o biserica a comunitatii armene.
Atractii si obiective turistice in Iasi
Fiind cel mai important centru universitar din zona Moldovei, la Iasi se gaseste cea mai veche universitate din tara. Situata pe Dealul Copoului, Universitatea, fondata in anul 1860 de principele Al. I.Cuza, continua traditia vechii Academii Mihailene, infiintata de Mihail Sturza in anul 1834. Patrimoniul religios al urbei este unul dintre cele mai bogate din Romania, cu peste 50 de biserici, unele cu o vechime de cateva veacuri, asa cum este Biserica Trei Ierahi, unul dintre reperele turistice ale Iasilor. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Biserica Sf. Nicolae, cea mai veche din oras, ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare. Un monument de arhitectura religioasa romaneasca este si Manastirea Golia sau Biserica Trei Ierarhi, ctitorite de Valile Lupu. La biserica Trei Ierarhi a fost tiparita prima carte din Moldova in 1643.
O plimbare prin centrul orasului va ofera prilejul sa admirati Palatul Roznovanu, ce gazduieste astazi Primaria. Construit in a doua jumatate a secolului XVIII, in stil neoclasic, edificiul este spectaculos. In anul 1892, palatul a servit drept resedinta regala temporara si intre anii 1916-1918, aici se gasea centrul puterii politice refugiate din Bucuresti. Din a doua jumatate a secolului XVI, evolutia economica si dezvoltarea urbana se evidentiaza prin construirea unor noi cladiri, devenite astazi obiective turistice deosebite. Primul spital din oras a fost construit in secolul XVIII, in jurul manastirii Sf. Spiridon, al carui nume il poarta si astazi. Dupa anul 1860, multe dintre constructiile din carpici au fost inlocuite de altele din piatra si caramida, iar reteaua de drumuri a fost imbunatatita. Daca vreti sa explorati zona de sud a urbei, prin Cartierul CUG, aveti prilejul sa vizitati Parcul Tehnologic Iasi, situat in vecinatatea Centrului Expozitional Moldova.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, orasul s-a confruntat cu o perioada de regres. Capitala Moldovei a fost scena unor importante confruntari militare si mare parte dintre cladirile frumoase ale orasului au fost distruse. Epoca postbelica a marcat insa o renastere economica, culturala si urbanistica, ce a transformat municipiul Iasi in cel mai important centru cultural din jumatatea estica a tarii.
Nici o vacanta in Iasi nu ar fi completa daca nu ati vazut Palatul Culturii, un edificiu spectaculos, inaugurat in anul 1926 si realizat dupa planurile arhitectului I.D. Berindei. Etaland un stil arhitectural ostentativ, palatul isi asteapta vizitatorii in Sala gotica si in Sala Voievozilor cu expozitii interesante. Palatul gazduiste galeriile Muzeului de Istorie al Moldovei, dar si Muzeul de etnografie, alaturi de galeriile Muzeului de Arta si cel al Stiintei si Tehnicii. Din itinerariul vostru nu ar putea lipsi nici Teatrul National V. Alecsandri, inaugurat in anul 1896 si considerat astazi cel mai vechi si mai frumos teatru din Romania. In plimbarile voastre pe strazile Iasiului, nu ratati un popas in Parcul Copou, amenjat in anul 1835 din initiativa domnitorului Mihail Sturza. Acesta este locul unde se afla si astazi teiul poetului M. Eminescu, devenit un reper al orasului si un loc de pelerinaj pentru tinerii indragostiti. Printre aleile parcului veti descoperi si Obeliscul leilor, un monument inaugurat in anul 1834. Acesta reprezinta o coloana inalta de 15 m, sprijinita pe spatele a patru lei care simbolizau cele patru puteri europene care au recunscut independenta Principatelor Romane. Daca dispuneti de suficient timp, in peregrinarile voastre pe strazile orasului, opriti-va si la „Bojdeuca lui Creanga”, situata pe str. Simion Barnutiu, unde si-a petrecut scriitorul ultimii 15 ani din viata.
Potentialul turistic al orasului este bine pus in valoare si cu ocazia numeroaselor manifestari culturale, sociale sau religioase. Pelerinajul moastelor Sfintei Paraschieva este unul dintre cele mai importante sarbatori religiose locale si strange anual sute de mii de pelerini, veniti din toate colturile tarii. Daca planuiti o vacanta in oras la inceputul lunii octombrie, aveti ocazia sa participati la evenimentele organizate cu ocazia Festivalului „Serbarile Iasului”. Iar daca va aflati in zona in luna iunie, incercati sa nu ratati Targul de „Ceramica Cucuteni 5000”, eveniment ce se organizeaza in fiecare an, in Parcul Copou. Iasiul este si destinatia pasionatilor de plimbari in natura si a amatorilor de sporturi nautice sau alpinism. Padurea si lacul Ciric sunt locuri ideale pentru o dupa amiaza in natura, in timp ce Rezervatia Repedea va ofera un adevarat spectacol al naturii. Dincolo de legende, istorie, cultura, cladiri frumoase si oameni ospitalieri, orasul sta bine si la capitolul viata de noapte. Dupa lasarea intunericului, cafenelele si cluburile se anima, restaurantele cu meniuri diverse s vinuri dintre cele mai fine isi asteapta clientii, in timp ce cluburile cu muzica live vin sa completeze un itinerariu pentru o vacanta de neuitat.