Ghid turistic Hunedoara

Recomandat pentru: cetate, gradina zoologica, castel, palat, gradini, castele, muzee

Despre Hunedoara

Localizarea si istoria orasului Hunedoara

Orasul Hunedoara apare mentionat sub numele de Hungnod, in anul 1265, intr-un act papal. Asezarea a luat nastere la poalele Dealului Sanpetru, la punctul de intalnire al raurilor Cerna si Zlatesti, fiind locuita inca din vremurile indepartate ale preistoriei, dovada fiind descoperirile unor vestigii ce dateaza din epoca bronzului si a fierului, in timp ce in zona orasului Hunedoara s-au descoperit mai multe monede din timpul regatului dac si din vremea romanilor. Importanta pe care au acordat-o romanii localitatii este confirmata de existenta unei villa rustica, aflata pe Dealul Sanpetru.

Si regalitatea maghiara acorda o importanta deosebita asezarii. Aceasta apare deseori in documentele de inceput ale veacului al XV-lea, iar sub Iancu de Hunedoara, orasul cunoaste o dezvoltarea fara precedent. In timpul Corvinilor, localitatea gazduieste un targ al fierului, iar in secolul XVII, evolutia economica determina scutirea de taxe a localnicilor, care au beneficiat de diverse privilegii fiscale. Din veacul al XVIII, Hunedoara se transforma intr-un centru al spiritualitatii romanesti, odata cu zidirea mai multor biserici ortodoxe.

In epoca comunista, Hunedoara devine cel mai important centru siderurgic din Romania, ceea ce a dus la o crestere economica si la o evolutie demografica fara precedent. Din aceste vremuri dateaza primele planuri de extindere urbanistica a orasului.

Atractii si obiective turistice in Hunedoara

Astazi, obiectivul turistic care suscita interesul curiosilor este vechiul Castel al Huniazilor, zidit la inceputul secolului XV, si extins de Iancu de Hunedoara, apoi, de fiul sau, Matei Corvin si, mai tarziu, de principele Grabriel Bethlen. Odata ajunsi aici, opriti-va si pe Teliucu Inferior - o veche mina de fier exploatata in urma cu peste doua milenii, dar si la Ghelari, unde zacamintele de fier erau exploatate inca din timpul romanilor. Din intinerariul vostru nu poate lipsi un popas la Streisangeorgiu, gazda unui vechi lasas religios, vechi din secolul XI, despre care se spune ca este unul dintre cele mai vechi monumente medievale din tara si care inca mai pastreaza fresca de la 1313.

Hunedoara