Despre Horezu
Localizarea si istoria orasului Horezu
Horezu este un oras situat in judetul Valcea, la o distanta de 45 de km de Ramnicu Valcea.
De-a lungul timpului, in zona au fost facute cercetari arheologice care au scos la iveala marturii arheologice din secolele al IX-lea si al XIIl-lea privind existenta unor asezari umane. Dar asezarea a fost atestata documentar intr-un hristov apartinand domnitorului Vlad Calugarul din anul 1487, care pomenea de satul Hurez.
Atractii si obiective turistice in Horezu
Horezu vine in intampinarea vizitatorilor sai cu o oferta turistica extrem de variata bazata pe cadrul natural mirific si un context istoric bogat in evenimente.
Un loc important in istoria locurilor il au mestesugurile, in principal activitati de artizanat specific romanesc precum olaritul, tesaturi executate manual, pictura religioasa, sculptura in lemn etc. Pentru a va contura o idée mai clara in legatura cu acestea vizitati: Centrul de Ceramica din Olari si atelierele de tesaturi si pictura de la Manastirea Hurezi.
De asemenea, va va placea sa vedeti monumente a caror arhitectura impleteste armonios elementele taranesti cu particularitati ale constructiilor cu functie de aparare. Este cazul Complexului Muzeal Maldaresti, Monumentului Cula Greceanu si al casei memoriale I. Gh. Duca construita in 1912.
In aceasta zona, in jurul orasului, sunt situate majoritatea manastirilor din nordul Olteniei si pot fi vizitate cu usurinta pornind din Horezu. Vizitati: Biserica Balanesti, considerata ca fiind cea mai veche biserica din zona; Biserica Horezu situata in centrul orasului; Biserica Ursani construita in anul 1800; Biserica Covresti - monument istoric; Biserica Ceausu construita in perioada 1821-1861; Biserica Tanasesti - cea mai noua biserica din zona, construita in perioada 1997-2000; Manastirea Hurez ctitorita de catre Constantin Brancoveanu; Manastirea Bistrita construita in secolul al XV-lea de catre fratii Craiovesti; Manastirea Surpatele ctitorita de fii lui Popa Francu; Manastirea Jgheaburile situata la o distanta de 21 km de oras; Manastirea Polovragi situata la o distanta de 25 km de oras; Manastirea Govora situata la o distanta de 27 km de oras; si Schitul Patrunsa construit in secolul al XVIII-lea.
Cadrul natural al orasului reprezinta un deosebit interes turistic datorita peisajelor, faunei, florei, traseelor montane, pesterilor si climei. Aici va veti putea petrece timpul liber in mijlocul naturii, in cele mai bune conditii, si veti putea practica majoritatea sporturilor legate de mediul natural.
Din Horezu puteti pleca in numeroase drumetii, in cadrul carora puteti include si vizitarea pesterilor urmatoare: Pestera Liliecilor sau Pestera lui Grigore Decapolitul, Pestera Polovragi si Pestera Muierilor.
Deosebit de interesant ar fi sa participati la Targul de ceramica “Cocosul de Hurez” organizat in Horezu, incepand cu vara anului 1971, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanta “Stejari”.