Despre Homorodu de Sus
Situata la aproximativ 30 km de municipiul Satu Mare, comuna Homorodu de Sus se afla pe valea raului Homorod, la limita nordica a zonei Codru. Aceasta comuna
este compusa din satele: Chilia, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Homorodu de Sus, Necopoi si Solduba.
In contextul unor sapaturi arheologice realizate in perioada 1966 – 1967 in Homorodu de Sus, Tiberiu Bader, coordonatorul lucrarilor, a facut cunoscut faptul ca au fost descoperite asezari din neoliticul timpuriu (cultura Starcevo-Cris) la Ograda Borzului si eneoliticul timpuriu (cultura Tiszapolgaa) la Lunca.
Homorodu de Jos si Homorodu de Sus au fost mentionate documentar in anul 1273, Homorodu de Mijloc a fost mentionat documentar in anul 1394. Istoria comunei este legata incepand din secolul al XV-lea, de cea a familiei Karolyi, familie care a adus in sat colonisti din comitatul Pozsony, care, nu s-au obisnuit cu zona si au plecat, locul acestora fiind luat de populatie germana din zona Baden, care a reusit sa transforme localitatea intr-o asezare prospera.
In satul Homorodu de Mijloc s-a nascut scriitoarea Otilia Marchis, cea care de-a lungul vietii i-a intalnit pe Rodin, Brancusi, Monet si a fost secretara personala a lui Anatole France.
Din punct de vedere turistic in comuna Homorodu de Sus se pot vizita: Biserica Romano-Catolica de la Homorodu de Jos; bisericile ortodoxe din Homorodu de Jos (datand din 1988), Homorodu de Mijloc (1910) si Homorodu de Sus (1885); Lacul Oteloaia si Casa muzeu Chilia. Se recomanda vizitatea satului Chilia, un sat ce face parte din proiectul Transilvania Magica, un loc deosebit de pitoresc si frumos.