Despre Hodod

Asezata in judetul Satu Mare, la poarta Transilvaniei si Campiei Panonice, comuna Hodod a avut candva un rol militar deosebit, fiind atestata documentar din anul 1210 ca cetate de aparare. Comuna are in administratie satele: Hodod, Giurtelecu Hododului, Lelei si Nadisu Hododului.

Istoria asezarii este legata de cea a familiei nobiliare Jakcs, careia i-a apartinut pentru multa vreme. In anul 1353 regele Ludovic cel Mare a emis un act prin care acorda dreptul de tinere a unui targ familiei Jakcs de Carei tinerea targului. Acest targ se tinea la intersectia a cinci drumuri pe Campul Targului, fiind mutat in satul Hodod dupa anul 1575. Mai tarziu, in 1584, baronul Francisc Wesselényi primeste de la principele István Bathory cetatea Hododului, impreuna cu targul Jiboului si alte 17 posesiuni. Aproximativ doua secole mai tarziu, familia Jakcs de Carei se va separa doua ramuri, cea de Jibou si cea de Hodod, prin István Wesselényi si Francisc Wesselényi.

Din punct de vedere turistic, in comuna pot fi vizitate cele doua resedinte somptuoase construite de familia Wesselényi, una in stilul baroc tarziu si alta in stil eclectic. Este vorba de "conacul Degenfeld” in care a functionat fosta scoala a comunei si de "palatul Wesselényi”, in prezent, sediul primariei si al consiliului local.

De asemenea, comuna Hodod dispune si de alte monumente arhitecturale: Biserica reformata din Hodod, Biserica reformata din Nadisu-Hododului, Clopotnita de lemn a Bisericii Reformate din Lelei si Biserica de lemn Sfintii Arhangheli din Lelei.

Hodod