Ghid turistic Harman

Recomandat pentru: -

Despre Harman

Localizarea si istoria comunei Harman

Situata in frumoasa Depresiune a Brasovului, in regiunea de rasarit a judetului Brasov, Comuna Harman este unul dintre acele locuri de care va veti atasa inca din primul moment. Doar 145 de km va despart de aceasta localitate, daca porniti la drum, din Bucuresti. Asezarea se gaseste la o altitudine de 524 m si a fost atesta documentar in anul 1240. Numele sau este legat de venirea in Tara Barsei a Cavalerilor Teutoni, in secolul XIII. Afectat de numerose calamitati, militare si naturale, Harmanul a supravietuit trecerii timpului, iar principalele activitati ale localnicilor le reprezinta agricultura si crestera animalelor si se numara printre cele mai bogate comune din a aceasta partea a Romaniei. Conform legendelor locale, denumirea localitatii isi are originea in Dealul Lempes, unde se gaseau, in trecut, stupi de albine. Denumit in germana Honigberg sau in latineste Mons Mellis, in romaneste se traduce - Muntele Mierii.

Atractii si obiective turistice in Harman

Clima deosebit de placuta a favorizat aparitia in zona Harmanului a mai multor rezervatii botanice, asa cum veti descoperi daca vizitati Dealul Lempes si Mlastina Harmanului, renumite pentru numarul divers de specii de plante rare. De altfel, principala atractie turistica a zonei o reprezinta frumutea naturii. O excursie in comuna Harman, la jumatatea lunii august, va ofera prilejul sa luati parte la „Zilele Harmanului”, una dintre cele mai mari si mai frumoase petreceri campenesti locale unde, pe langa muzica si dansurile traditionale, se organizeaza si un targ al mesterilor populari, de unde va puteti achizitiona cele mai frumoase suveniruri.

Venirea primaverii este prilej de mare sarbatoare in cumuna, asa cum este si „Ziua Recoltei”, care se organizeaza in luna octombrie. In prima saptamana de dupa Anul Nou, puteti participa la Balul Penasilor, ocazie cu care tinerii strabat intreaga asezare, costumati in vesminte populare. Nu puteti parasi localitatea fara sa va fi oprit si la Biserica cetate, zidita in secolul XIII, in stil romanic. O atentie deosebita merita si situl arheologic din zona Harmanului, unde au fost scoase la lumina mai multe vestigii ce apartin eneoliticului (Dealul Cisariei) si neoliticului - Dealul Lempes.

Harman