Despre Harghita Bai
Statiunea Harghita – Bai este parte componenta a orasului Miercurea Ciuc si este deseori aleasa ca destinatie de vacanta pentru climatul montant, aerul tonic si partiile de schi, dotate cu nocturna si teleferic. Situata la o altitudine de 1400 m, statiunea balneoclimaterica de la Harghita Bai este locul ideal pentru un concediu relaxant. Asezarea si-a castigat renumele datorita minei de caolin, a mofetelor si a izvoarelor de apa minerala. Odata ajunsi aici, aveti ocazia sa testati mofetele solfatariene cu ape carbogazoase, indincate in curele pentru tratarea afectiunilor cardiace, a sistemului circulator si in unele inflamatii cronice. Mergeti si la paraul Fejszó, unde curge si un izvor de apa minerala. Accesul turistilor se face prin Pasul Vlahita – DN13, urmand drumul judetean DJ138, pe o distanta de 7 km.
In trecut, localitatea Harghita Bai, care isi are vatra sub versantul sudic al Varfului Harghita Ciceului, la o altitudine de 1761 m, se afla in proprietatea Comunei Ciceu, statut ce a durat pana la finele veacului al XIX-lea. Destinatie turistica ideala atat vara, cat si in sezonul rece, Harghita Bai ofera turistilor confortul necesar pentru un concediu de neuitat. Peisajele de o rara frumusete, iti dau sentimentul ca ai pasit intr-un decor de poveste.
Statiunea, fondata in anul 1800, a cunoscut o epoca de inflorire in primele decenii ale veacului trecut, cand, in jurul celor doua mofete s-au ridicat constructii si bai termale si au aparut primele vile. Climatul alpin a creat conditiile favorabile pentru refacerea fizica a soldatilor maghiari in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In anul 1942, membrii „Asociatiei Carpatii” au ridicat Cabana Uz Bence. O data cu inagurarea drumului de acces, in 1947, catre Harghita Bai, statiunea s-a transformat intr-una dintre destinatiile favorite ale turistilor pasionati ai sporturilor pe zapada, statut pe care il pastreaza si astazi. In ultimii ani, s-au extins spatiile de cazare, s-au modernizat partiile si au aparut noi zone de agrement.
Pozitionata geografic in Depresiunea Ciucului, face ca statiunea sa experimenteze cele mai scazute temperaturi din Europa, comparativ cu alte asezari aflate la o altitudine similara. De altfel, la nivel national, statiunea inregistreaza cea mai scazuta medie a temperaturilor. In lunile de iarna, zapada cade din abundenta, iar stratul de zapada depaseste 60 cm, ceea ce face ca sezonul de schi sa dureze aproximativ sase luni din an.