Ghid turistic Hangu

Despre Hangu

Comuna Hangu este recunoscuta drept una dintre cele mai vechi asezari locuite de romani de pe Valea Bistritei. Asezarea este marginita la sud de Lacul Bicaz, in timp ce la apus se inalta muntele Hanganu. Localitatea se gaseste la 30 km distanta de orasul Bicaz si este traversata de drumul national DN15, care leaga Piatra Neamt de Poiana Teiului. Cele mai vechi mentiuni documentare despre Hangu dateaza din vremea voievodului Stefan cel mare, intr-un document prin care face unele danii Manastirii Hangu. Se stie astazi ca cele mai indepartate dovezi ale vietii umane pe aceste locuri dateaza din paleolitic, asa cum atesta descoperirile arheologilor.

Traversata de unul dintre drumurile de legatura dintre Moldova si Ardeal, comuna Hangu s-a aflat deseori in calea triburilor de slavi, pecenegi si cumani. Odata cu ocuparea Transilvaniei de catre maghiari, satul a devenit zona de granita aflata sub controlul regalitatii maghiare. Tot in aceste vremuri, asezarea ofera refugiu romanilor nedreptatiti de politica maghiara din Ardeal. De-a lungul vremurilor, Hangu a fost locul unde s-au riditat lacasuri de cult ce s-au dovedit, peste timp, adevarate centre de pastrare a spiritualitatii romanilor refugiati aici din Moldova si Transilvania.

Astazi, turistul ajuns pe aceste meleaguri are ocazia sa vizateze barajului Bicaz, care uneste Masivul Gicovanu cu Obcina Horstei, sa faca expeditii montane in Ceahlau, de la inaltimea carora (1907 m) se poate surprinde o panorara superba ce se deschide asupra imprejurimilor. Faceti un popas si Manastirea Petru Voda, aflata pe acelasi traseu care duce spre alte lacasuri de cult cu istorie seculara, precum Sihastrie, Varatec sau Agapia. Daca dispuneti de suficient timp faceti un popas in statiunea Durau, situata la 30 km distanta, unde va asteapta alte obiective turistice interesante, printre care, de neratat, sunt Cascacada Duruitoarea, Manastirea Ceahlau sau Manastirea Durau.

Hangu