Despre Gura Raului
Localizarea si istoria satului Gura Raului
Localitatea Gura Raului reuseste sa atraga turistii prin frumusetea reliefului ce imbina in mod armonios zona montana a Masivului Cindrel cu cea depresionara a vailor Sadului, Sebesului si cele ale Sibiului si Apoldului, oferind calatorului ajuns pe aceste meleaguri un decor spectaculos, parca desprins din povesti. Sub aspect geografic, Gura Raului face parte din regiunea cunoscuta sub numele de Marginimea Sibiului, una dintre cele mai frumoase si mai bogate zone ale tarii, cand vine vorba de traditii si obiceiuri ce se pierd in negura vremurilor.
Satul Gura Raului este traversat de ierni blande si veri racoroase, ceea ce o face o destinatie de concediu perfecta indiferent de anotimp. De-a lungul istoriei seculare, asezarea s-a dovedit un adevarat centru al pastrarii si conservarii traditiilor romanilor din zona Ardealului. Diversitatea reliefului si pozitia geografica avantajoasa au stat la baza evolutiei economice si demografice a satului, unde principalele activitati erau pastoritul, prelucrarea lanii si exploatarea lemnului. Si astazi atrage atentia turistilor numeroasele instalatii de roti hidraulice insirate de-a lungul raurilor.
Din punct de vedere istoric, inceputurile asezarii sunt legate de anul 1202, cand a fost construit un lacas de cult, pe ruinele caruia se ridica astazi Biserica Sfanta Parascheva. Prima mentiune documentara a satului dateaza insa din anul 1476. Majoritatea constructiilor satesti erau din lemn, cu acoperis din paie, piatra fiind folosita incepand cu veacul al XVI-lea. Portul traditional este o adevarata fala, iar cetele de crai, care cutreiera satul in lung si in lat cu ocazia sarbatorilor de iarna, dau un farmec aparte satului. Vechile mestesuguri sunt un argument in plus pentru care turistii se ataseaza iremediabil de aceste locuri. La Gura Raului mai puteti vedea piua de ulei folosita si astazi sateni. Dar cea mai completa colectie de arta populara o puteti admira la Muzeul Satesc, amenajat in urma cu aproape jumatate de veac. Colectia este alcatuita din donatiile satenilor si cuprinde, printre altele, obiecte de ceramica, lemn, tesaturi, costume populare, icoane si obiecte de uz caznic, toate lucrate de mesteri populari.
Atractii si obiective turistice in Gura Raului
Din itinerariul vostru turistic nu trebuie sa lipsesca Biserica inchinata Cuvioasei Parascheva, ce se remaca printr-o arhitectura de ispiratie neobizantina. Edificiul, declarat astazi monument istoric, pastreaza altarul construit la sfarsitul veacului al XVIII-lea. Un loc de popas si regasire spirituala este si Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, zidita in anul 1887 si care etaleaza o arhitectura de inspiratie neobizantina si cu detalii baroce si romanice. Mandri de traditiile lor, localnicii le pastreaza si le pun in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an sau in cadrul unor evenimente precum botezul sau nunta. Chiar si generatiile mai tinere au preluat rolul de pastratori ai datinilor, astfel ca, odata ajunsi la Gura Raului ai sentimentul ca ai pasit intr-un lume in care timpul s-a oprit in loc.