Ghid turistic Gura Humorului

Recomandat pentru: bucatarie gourmet, monumente, alte atractii

Despre Gura Humorului

Destinatie turistica deosebita, localitatea Gura Humorului este situata la limita estica a Obcinelor Bucovinei, in depresiunea Humorului, in zona centrala a judetului Suceava. Aflata la o altitudine de 490 m, vatra orasului se gaseste la punctul de intalnire al apelor Raului Humor cu cele ale Moldovei. Accesul turistilor este facilitat de prezenta drumului european E58, care traverseaza orasul Gura Humaorului, situat la jumatatea distantei dintre Suceava si Campulung Moldovenesc. Drumul judetean DJ 177 asigura legatura cu principalul obiectiv turistic local – Manastirea Humorului. Din punct de vedere adminitrativ, Gura Humorului are in administrare satul Voronet, o alta destinatie turistica ce merita atentia voastra.

Gura Humorului a fost declarata statiune turistica climaterica inca de la jumatatea veacului al XIX-lea, datorita climei temperate si a aerului reconfortant, puternic sedativ. Incepand cu anul 1904, localitatea este ridicata la rangul de oras. Prima consemnare documentara a asezarii dateaza din anul 1415, cand vornicul Oana pune piatra de temelie a Manastirii Humorului.

Turistul ajuns astazi prin aceste locuri este cucerit de peisajele pitoresti si de frumusetea satului Voronet, ce se inalta pe o zona deluroasa, la o altitudine de 500 m, si care s-a dezvoltat in jurul Manastirii Voronet. Gura Humorului este marginita de zone deluroase acoperite de paduri de foioase, iar regiunea Voronet macheaza limita dintre padurile de foioase si cele de conifere. Decorul natural deosebit este completat la rasarit de Carpatii Orientali, in timp ce granita de sud este marcata de Muntii Stanisoarei, iar la nord de inalta Obcinele Bucovinei, unde Obcina Voronetului atinge 816 m.

Includeti in itinerariul vostru turistic o excursie la Rezervatia geologica Piatra Pinului, unde se gasesec resturi de pesti fosilieri. Rezervatia, situata pe bratul drept raului Moldova, gazduieste exemplare de pin silvestru, brad, fag si afin negru. Nu departe de Piatra Pinului se afla Piatra Soimului, o rezervatie naturala de mici dimensiuni dar deosebit de spectaculoasa. Pentru fotografii de neuitati asupra orasului faceti un popas in Padurea de Mesteceni.

Gura Humorului