Ghid turistic Glimboca

Despre Glimboca

La aproximativ 15 km departare de municipiul Caransebes, in partea de nord-est a judetului Caransebes, intalniti comuna Glimboca, localitate traversata de drumul national DN68. Se crede astazi ca numele localitatii ar fi de origine daca, in timp ce altii incearca sa-i demonstreaze originea slava. Cert este ca in documentele cele mai vechi, localitatea era cunoscuta sub numele de Glimboca, care, conform localnicilor vine de la „glamp” si inseamana bulgare de pamant. Prima mentiune documentara a asezarii dateaza de la 1370, cand era cunoscut sub denumirea de Novac/Novaci.

In primele decenii ale veacului al XVI-lea, loculnicii incep sa-si cladeasca case pe malul stang al Bistrei, astel ca, la 1584 exista o Glimboca de Sus (satul vechi) si Glimboca de Jos (satul nou). Cele doua asezari isi vor duce existenta separat, pana la 1833, cand intra in componnta administrativa a comunei Glimboca. In anul 1774, Glimboca devine proprietatea Batalionului de Graniceri Olteni, vreme de un deceniu. De la finele veacului al XVIII, satul s-a extins semnificati, iar la anul 1800 numara un total de 252 de familii.

Pana la finele celei de-al doilea razboi mondial, majoritatea locuintelor erau construite din piatra sau lemn, cu incaperi mari, bine luminate, iar portile de la intrarea in gospodarie erau pictate si decorate artistic. In anul 1949, a fost inaugurata Halta Bucium, consolidata doua decenii mai tarziu, care functioneaza si astazi. Astazi, Glimboca este recunoscuta drept cea mai frumoasa asezare de pe Valea Bistrei, rivalizand cu satele din zona Banatului.

Glimboca