Ghid turistic Giurgiu

Despre Giurgiu

Localizarea si istoria orasului Giurgiu

Municipiul Giurgiu, resedinta judetului cu acelasi nume, se gaseste in Lunca Dunarii, in regiunea sudica Romaniei, pe malul stang al Dunarii. Vechi port comercial, orasul Giurgiu se gaseste la o distanta de 65 km de capitala, la intersectia unor importante cai rutiere, feroviare si navale. Prin portul de la Giurgiu, trece Canalul Rin – Main - Dunare, care leaga Marea Neagra de Marea Nordului, dupa ce traveseaza noua state.

Relieful localitatii se inscrie in specificul Campiei romane, fiind pe alocuri acoperit cu paduri, la care se adauga Insulele Mocanu si Mocanasu, declarate arii naturale protejate, pentru conservarea spectiilor de flora si fauna. In Lunca Dunarii s-a dezvoltat o vegetatie lemnoasa, cele mai raspandite fiind salcia si plopul, dar si arbusti precum macesul. Orasul este traversat de o clima temperata, cu veri toride si ierni geroase.

Giurgiu este o destinatie turistica cel putin interesanta, la care se adauga istoria locului, care nu face decat sa starneasca curiozitatea calatorului. Conform legendei, denumirea localitatii a fost inpirata de un cioban ardelean care, de mult, in vremea otomanilor, isi pastea turmele de oi in Lunca Dunarii. Pe numele sau San Giorgio, ciobanul a ramas in memoria posteritatii ca cel care a a reusit sa salveze mai multi localnici care urmau sa fie trimisi in robie la Constantinopol. Acestia s-au stabilit in Lunca Dunarii si au pus bazele unei asezari pe care au botezat-o cu numele salvatorului lor. Dincolo de legenda, este cert faptul ca prima mentiune documentara a asezarii dateaza din timpul lui Mircea cel Batran, care il mentiona in anul 1394 sub denumirea – Zorio, iar sub numele de Giurgiu apare in anul 1403, intr-un document de cancelarie emis de acelasi domnitor. Incepand cu al doua decada a secolului XV, orasul intra sub control otoman si este transformat in raia, statut care va dura patru veacuri. Cetatea Giurgiu a avut un rol important in confruntarile ruso–turce. Situata in regiunea sudica a orasului, cetatea a fost construita in a doua jumatate a secolului XIV.

Incepand cu anul 1830 se elaboreaza primul proiect de organizarea urbanistica a orasului, iar trasarea unei retele stradale de tip radial se face un an mai tarziu. Totodata, multe dintre arterele localitatii au fost pavate cu piatra cubica. Tot din aceasta perioada dateaza si unele dintre cele mai frumoase constructii civile si laice. Turnul de Observare, ridicat in anul 1771, trasformat in Turnul Ceasornicului, a devenit astazi unul dintre repere turistice ale orasului. Odata cu semnarea pacii de la Adrianopol (1829), Giurgiu cunoaste o perioada de inflorire economica. Se infiinteaza prima scoala si se initiaza proiecte pentru amenjarea drumurilor de legatura cu Bucurestiul. In anul 1854 se introduce prima linie de telegraf din Tara Romaneasca, intre Bucuresti si Giurgiu, iar prima cale ferata din Romania, lunga de 70 km, facea legatura intre Bucuresti si Giurgiu si a fost data in folositna incepand cu anul 1869.

Atractii si obiective turistice in Giurgiu

O plimbare pe strazile orasului de astazi va ofera prilejul sa descoperiti cateva repere turistice deosebite, printre care Ateneul „Nicolae Balanescu”, edificiu ridicat in anul 1940 si care a gazduit de-a lungul timpului cele mai importante evenimente culturale locale, spectacole de folclor si muzica clasica, dar si simpozioane si expozitii de grafica. O atentie deosebita merita si Teatrul Vlah, in timp ce Centrul Cultural „Ion Vinea” este locul unde isi dau intalnire reprezentantii vietii artistice din municipiul Giurgiu. Pentru o lectie de istorie locala ar trebui sa vizitati Muzeul „Theohari Antonescu”, amenajat intr-o cladire ce dateaza de la sfarsitul secolului XIX si care expune obiecte de arheologice si etnografie deosebit de pretioase.

Viata spirituala a locuitorilor se reflecta in edificiile religioase, ridicate mai ales dupa eliberarea localitatii de sub control otoman si devenite astazi bunuri de patrimoniu. O dovada in acest sens este Biserica Sf. Treime, situata in regiuea sud-estica a orasului, considerata una dintre cele mai vechi si mai frumoase constructii locale. Zidita in anul 1864, biserica este nu doar un lacas de ragasire spirituala, dar si un loc unde puteti admira documente si obiecte cu o valoarea artistica si istorica unica.

O excursie in municipiul Giurgiu nu ar fi completa fara un popas pe Insula Mocanu, traversata de Podul Prieteniei. Odata ajunsi aici, veti descoperi doua lacuri alimentate din Dunare. Insula este o adevarata rezervatie naturala, fiind gazda a numeroase specii de plante, pasari si animale.

Giurgiu