Despre Gherla
Localizarea si istoria orasului Gherla
Unul dintre orasele cele mai vechi din zona Ardealului, Gherla, se gaseste in partea de nord-vest a Podisului Transilvaniei, pe bratul drept al raului Somesul mic, in punctul de intalnire al Campiei Transilvaniei cu Podisul Somesan. De cele mai multe ori, localitatea este asociata cu inchisoarea unde si-a pierdut viata mare parte din elita sociala romanesca, adversara politicii comuniste. Pentru localnici, insa, la Gherla s-a scris o pagina din istoria romanesca. Pentru altii, Gherla este punctul de pornire spre celebra manastire de la Nicula, asezare devenita astazi centrul spritualitatii ardelene, unde credinciosii, deopotriva ortodocsi si greco- catolici, vin in pelerinaj in fiecare an.
Conform informatiilor istorice, aceste meleaguri au fost locuite din timpurile indepartate ale preistorie. Prima atestare documentara a Gherlei dateaza de la 1291, cand este amintit ca sat locuit de romani, sub numele de Gehrlahida (Podul Gherla), intr-un document semnat de regele maghiar Andrei al III-lea. In prima parte a veacului XVI a fost construita cetatea regala, inceputa de Ioan Zapolya si terminata de cardinanul Gheogrhe Martinuzzi, devenit, ulterior, guvernator al Transilvaniei, motiv pentru care edificiul mai este denumit Cetatea Martinuzzi. In vremea comunistilor, cetatea a fost trasformata in inchisoare pentru detinutii politici si, ulterior, pentur cei de drept comun.
Incepand cu a doua jumatate a secolului XVII, la Gherla, cetatea Matinuzzi, se aseaza o importanta comunitate de armeni. In anul 1786, imparatul Iosif al II-lea ridica localitatea la rangul de „oras liber regesc”, statut conferit de importanta economica. La Gherla se organizau patru targuri anuale si doua saptamanale, ceea ce a transformat localitatea intr-un important centru al schimburilor comerciale. In cursul secolului XIX evolutia economica inregistreaza un regres, cauzat de reducerea numarului de locuitori. Situatia se schimba, o data cu unirea judetului Dabaca cu Solnoc. Gherla inregistreaza o dezvoltare accelerata, atat sub aspect economic cat si urbanistic. Din aceasta perioada dateaza cele mai frumoase constructii si gradini publice. Orfelinatul de baieti, cel de fete, dar si Parcul central sunt cateva dintre cele mai reprezentative edificii, care se pot vedea si astazi.
Atractii si obiective turistice in Gherla
Piata Centrala este cel mai frumos exemplu de arhitectura baroca la Gherla. Aici se gaseste si Catedrala Armeneasca, incojurata de cladiri ce poarta, de asemenea, amprenta barocului. O plimbare pe strazile urbei va ofera prilejul sa descoperiti case cu o vechime de peste un veac, care pastreaza inca farmecul de odinioara. In plimbarile voastre prin oras, trebuie sa va faceti timp pentru a vizita galeriile Muzeului de Istorie, cu colectiile sale deosebit de pretioase, amenajate intr-o cladire superba ce dateaza de la finele veacului XVIII si care a fost resedinta familiei Karacsony. Cea mai spectaculoasa constructie din oras ramane insa Biserica Armeano-catolica, situata in inima orasului si care a fost inaugurata in anul 1798. Astazi, dincolo de valoarea spirituala, lacasul gazduieste si o valoroasa pictura semnata de Rubens, cunoscuta sub numele de „Coborarea lui Iisus de pe Cruce”.