Ghid turistic Garda de Sus

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, natura, rezervatie

Despre Garda de Sus

Localizarea si istoria comunei Garda de Sus

Daca aveti in plan o vacanta intr-o zona de munte, cu peisaje pitoresti si multiple argumente pentru petrecerea unor momente de neuitat, ati putea sa va indreptati atentia spre Garda de sus, o comuna montana localizata in regiunea nord-vestica a judetului Alba. Asezarea se gaseste la punctul de intalnire dintre Valea Garda si Ariesul Mare, la o altitudine de peste 700 m. Comuna Garda de Sus se afla 115 km distanta de Alba Iulia, iar cel mai apropiat oras este Campeni, de care o despart aproximantiv 30 km.

Garda de Sus este situata intr-un decor de vis in inima Apusenilor, iar atmosfera de basm este data de cele cateva case rasfirate pe culmile dealurilor, completate de catune ce iti dau sentimentul ca aici timpul parca s-a oprit in loc. Frumusetea reliefului a facut ca mare parte din comuna sa fie integrata in Parcul National Apuseni si este caracterizata de un relief carstic si biodiversitate.

Asezarea a fost intemeiata in anul 1923, dar cele mai vechi dovezi ale locuirii umane dateaza din timpurile stravechi ale istoriei. Stramosii locuitorilor de astazi fac parte din neamul motilor, ce au populat cu veacuri in urma Valea Ariesului. Denumirea localitatii, asa cum este ea evocata prin traditie orala, se pare a ca fost inspirata de Paraul Garda Seaca.

Atractii si obiective turistice in Garda de Sus

Astazi, localnicii au constientizat potentialul turistic deosebit al regiunii, mai ales ca principala avere a asezarii este frumusetea naturii si aerul curat de munte, la care se adauga cateva obiective turistice cu o valoarea istorica deosebita. Printre acestea, o atentie deosebita merita Biserica din lemn „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, construita in anul 1762, si care pastreaza inca pictura originala integral. Daca vreti sa cunosteti mai bine cultura si traditiile locale, ar fi bine sa va opriti si la Muzeul Etnografic, unde veti descoperi exponate dintre cele mai interesante. Deseori, comuna este loc de popas pentru pasionatii de speologie, drumetii si alpinism. De altfel, orice vacanta in aceasta parte a tarii, presupune un popas la Pestera Ghetarul Scarisoara, unde se afla cel mai mare depozit de gheata fosila din Romania. Din itinerariul vostru nu poate lipsi nici Pestera Poarta lui Ionele, aflata la doar cativa kilometri distanta si care gazduieste cateva specii distincte de lilieci. Un adevarat spectacol al naturii veti descoperi la Cheile Ordancusei, lungi de 2.5 km, ce se desfasoara de-a lungul vaii cu acelasi nume.

Garda de Sus