Despre Galati
Localizarea si istoria orasului Galati
Municipiul Galati este resedinta judetului omonim si se gaseste la 190 km de Bucuresti. Orasul este situat in sudul Moldovei, la punctul de intalnire al Dunarii cu Siretul si Prutul, in extremitatea nord–estica a Campiei Romane, fiind marginit de apele Dunarii in sud si sud-est, pe o distanta de 8 km, in timp ce pe latura nord-vestica teritoriul este scaldat de apele lacului Brates. Orasul se desfasoara in mai multe trepete. Cea mai de jos reprezinta asa numita vale a oasului. Ceva mai sus, se gaseste orasul medieval, iar la la altitudine de peste 40 m se infatiseaza calatorului orasul modern. Prima mentiune istorica dateaza din secolul XV, cand la Galati se gasea cel mai important port al Moldovei, dar este de presupus ca asezarea era mult mai veche. Conform datelor istorice, orasul a evoluat pe ruinele unei vechi asezari dacice din vadul Dunarii, cucerita de romani in urma razboaielor din 105-106.
Pozitia geografica avantajoasa, a facut ca Galatiul sa devina o asezarea importanta inca din vremurile de inceput ale evului mediu, cand era traversat de mai multe drumuri comerciale ce faceau legatura Bizantului cu tarile din apusul Europei. In secolul XIV functiona deja un targ, iar evolutia econimica a localitatii creste si dupa ocuparea cetatilor Chilia si Cetatea Alba de catre otomani, in anul 1484. Drept urmare, Galati ramane sigurul port comercial pe Dunare al Tarii Moldovei. Numele orasului a fost inspirat, dupa unele surse, de la un triburile de celti care au salasluit aici in vremurile indeperatate ale antichitatii, in timp ce altii sustin ca denumirea a fost preluata de la Regiunea Galitia. Nu putin sunt cei care sustin ca „Galati” vine din araba, unde „khalat” – inseamna „fortareata”.
Secolul XVII marcheaza o epoca de inflorire economica, sustinuta de schimburile de marfuri dintre negustorii romani si italieni. Incepand cu anul 1837, Galatiul de bucura de statutul de porto-franco, ceea ce il transforma in cel mai important centru comercial al Moldovei in prima jumatate a secolului XIX, iar viata economica s-a dezvoltat in jurul Portului Fluvial si a Santierului Naval.
Atractii si obiective turistice in Galati
Dincolo de statutul economic privilegiat, Galatiul a avut de-a lungul timpului o elita intelectuala care a sustinut cultura romana. Viata spirituala a locuitorilor se reflecta in preocuparea constanta pentru construirea unor lacasuri de cult, devenite astazi adevarate repere turistice. Niciun turist sosit aici nu ar trebui sa rateze un popas la Biserica Fortareata ”Precista”, unul dintre cele mai pretioase monumente de arhitectura romaneasca medievala, zidita de Vasile Lupu, in anul 1647. Dincolo de functia spirituala, lacasul a reprezentat un refugiu pentru populatia orasului in caz de primejdii. Astfel se explica podul intarit, prevazut cu 28 de metereze. Unica in felul sau este si Biserica Voievodina, ctitorita in anul 1790 si reconstruita in anul 1851, in urma unui incendiu. Cupola sustinuta de arce dispuse in forma de cruce, evidentiaza stilul arhitectural moldovenesc.
O atentie deosebita merita si cladirea Universitatii din Galati, dar si cea a Prefecturii si cea a Consiliului Judetean, construite dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Din itinerariul vostru nu ar putea lipsi nici Casa Memoriala „Al. Ioan Cuza” sau Biserica Episcopala Dunarea de Jos, in timp ce o plimbare prin Gara Fluviala va ofera prilejul sa admirati constructii realizate dupa planurile arhitectului Petre Antonescu. Iubitorii de arta se pot delecta parcurgand impozanta cladire a Palatului Episcopal al Dunarii de Jos, ce dateaza de la sfarsitul secolului XIX. O plimbare pe str. Egalitatii va scoate in cale ruinele unei porti monumentale, construita din caramida la inceputul secolului XIX, cunoscuta sub denumirea de „Poarta turceasca”.
Orasul Galati se infatiseaza calatorului ca o veritabila expozitie de sculpturi si monumente ce reflecta momente importante din istoria locala. O plimbare pe aleile Parcului Central va ofera prilejul a descoperiti statuia poetului Mihai Eminescu, opera a sculptorului Frederick Stork, in timp ce la intrarea in Gradina Publica se gaseste statuia domnitorului Al. I.Cuza. Interesant este si Monumentul Docherilor, alaturi de alte cateva creatii realizate in cadrul taberelor de sculptura organizate in urma cu peste trei decenii si care sunt amplasate pe faleza Dunarii. Faleza este unul dintre cele mai interesante obiective turistice locale, un spatiu ideal pentru surprinde apusul de soare in timp ce serviti masa la unul din restaurantele amenajate pe vasele acostate la mal. De multe ori, faleza devine centrul tuturor distractiilor cand vine vorba despre concerte sau intreceri sportive locale. Daca iubiti soarele, atunci ar fi bine sa stiti ca Plaja Dunarea devine una dintre cele mai aglomerate zone din oras in zilele toride de vara.