Despre Fundu Moldovei
Situata in zona montana a Bucovinei, comuna Fundu Moldovei este considerata astazi un adevarat centru etnografic de pastrare a traditiilor si datinilor stramosesti. Sub aspect geografic, localitatea se gaseste in vestul judetului Suceava, pe cursul superior al raului Moldova, la 15 km distanta de Campulung Modovenesc. La inceputul XX, asezarea a devenit un adevarat reper pentru cercatorile sociologice intreprinse de Dimitrie Gusti. Si astazi, localnicii din Fundu Moldovei sunt pastratori ai valorilor conservatoare, cu o importanta valoare spirituala.
Frumusetea caselor care se evidentiaza prin arhitectura traditionala, dar si pastrarea unor vechi mestesuguri, precum torsul sau prelucrarea artistica a lemnului, confera acestei asezari un aer de poveste. Atestata documentar in anul 1783, asezarea apare pe o harta sub numele de Moldavie Fundul. Odata cu anexarea Bucovinei de imperiul Habsburgic, Fundul Moldovei intra sub ocupatie austriaca.
Astazi, comuna reuneste mai multe sate si mici catune, fiecare cu o istorie ce merita descoperita, asa cum veti afla vizitand satele Botus, Branistea, Obcina Ursului, Delut si Delnita. Smida Ungurenilor, unul dintre satele mici ale comunei, este marginit de paraul Delnita si era locuit in veacul al XVII-lea de bajenarii ardeleni, in timp Plaiul lui Mustici, se pare ca si-a luat numele de la Haiducul Mustici si se gaseste in nordul comunei, fiind delimtat de raul Moldova si paraul Plai.
Peisajele deosebite sporesc potential turistic al comunei, unde localnicii au devenit promotori ai agroturistimului. In ultimii ani s-au extins spatiile de cazare si au fost amenajate zone de agrement. Odata ajunsi pe aceste meleaguri, includeti in itinerariul vostru turistic un popas la biserica din lemn din satul Colacu, care o vechime de peste doua veacuri. In curtea bisericii se gaseste o veche casa taraneasca traditionala, deschisa spre vizitare, si mormantul profesorului Traian Popovici, care, in calitate de primar la Cernauti, a salvat mii de evrei de la deportarea in Transnistria. Comuna gazduieste si un Muzeu Etnografic amenajat in vecinatatea scolii din satul Fundu Moldovei.
Frumoasele traditii si obiceiuri ale localnicilor sunt cel mai bine puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an, dar si in cadrul unor evenimente precum „Festivalul national de muzica corala religioasa”, organizat de Buna Vestire (25 maritie) sau „Balul gospodarilor”, eveniment ce are loc a doua zi de Pasti. De Sfantul Ilie, comuna gazduieste „Festivalul formatiilor de muzica populara”. Daca timpul va permite, extindeti aria explorarilor turistice si urmati itinerariul ecumenic la vechile manastiri din nordul Moldovei si faceti un popas la Sanctuarul catolic de la Cacica, aflat la 50 km de Fundu Moldovei si nu uitati sa treceti si pe la Herghelia de cai hutuli de la Lucina, situata la 25 km distanta.