Ghid turistic Focsani

Despre Focsani

Localizarea si istoria orasului Focsani

Resedinta a judetului Vrancea, municipiul Focsani este situat in partea sud-estica a Carpatilor de curbura, in zona de intalnire dintre Campia Siretului inferior si a Dealurilor subcarpatice cu Magura Odobestilor. Desi nu se situeaza in topul primelor destinatii turistice ale tarii, orasul are avantajul pozitionarii geografice, aflandu-se la intersectia unor importante drumuri rutiere si feroviare, fiind usosr accesibil dinspre Bacau si Bucuresti (E85). Inca din timpurile medievale, asezarea se bucura de statutul de oras de granita, intre Tara Romaneasca si Moldova, ceea ce a a contribuit la dezvoltarea economica a asezarii. Astfel ca, la mijlocul secolului XIX era deja unul dintre cele mai importante centre destinate schimburilor comerciale din principate. Situat pe malul Milcovului, in regiunea istorica Moldova, Focsani este una dintre cele mai renumite zone viticole din tara.

Cunoscut si sub denumirea de „orasul de pe Milcov”, Focsaniul este o destinatie turistica interesanta mai ales pentru pasionatii de istorie. Pe raul Milcov a stabilit voievodul Stefan cel Mare, in anul 1492, granita intre Moldova si Tara Romaneasca. Desi atestat documentar abia in secolul XVI, in timpul lui Alexandru Voda, sapaturile arheologilor au demonstrat ca asezarea a fost locuita inca din epoca neolitica. Pana la debutul secolului XVIII, Focsaniul era mentionat ca sat. Un moment important in istoria locului il reprezinta Unirea de la 1859, iar perioada ce a urmat acestui eveniment s-a dovedit a fi o epoca infloritoare pentru localitate. In anul 1867 se construieste Spitalul judetean comunal, iar in 1873 este inaugurata Gradina Publica.

Atractii si obiective turistice in Focsani

Orasul Focsani incearca astazi sa se integreze in circuitul turistic, oferind vizitatorilor obiective turistice ce poarta in spate o intreaga istorie. Printre atractiile turistice cele mai importante se numara Borna de hotar, un monument de forma unui trunchi de piramida. In locul unde a fost inaltat se afla, in trecut, Pichetul de granita nr. 47, de pe raul Milcov, ce separa Moldova de Tara Romaneasca. Din itinerariul vostru nu ar putea lipsi nici Monumentul Unirii, situat in Piata Unirii sau Mausoleul Eroilor, construit in 1927 si inspirat din arta bizantina. Tot aici, se gaseste si una dinte cele mai vechi si mai frumoase lacasuri de cult din oras, Biserica ”Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, zidita de catre domnitorul Grigore Ghica, in anul 1661. Piata este dominata de cladirea Ateneului Popular, o constructie ridicata in stil arhitectural romanesc pe cheltuiala maiorului Gheorghe Pastia. O atentie deosebita merita Muzeul de Stiinte ale Naturii, ce gazduieste la demisol primul acvariu din oras, inaugurat in urma cu 25 de ani.

Focsani