Ghid turistic Falticeni

Despre Falticeni

Daca aveti in plan o excursie in partea de sud-est a judetului Suceava, includeti in itinerariul vostru turistic un popas la Falticeni, oras traversat de drumul european E 85. Situat la 25 km distanta de resedinta de judet si la 450 km de capitala tarii, la Falticeni puteti ajunge si cu trenul pe ruta Bucuresti – Suceava – Dolhasca –Falticeni.

Consemnat documentar inca din anul 1490, Falticeniul era cunoscut in timpurile medievale sub numele de Targul Soldanesti sau Targul Somuzului, pentru ca in vremea lui Ionita Sturdza, sa capete denumirea de Targul Falticeni. Pe la mijlocul veacului al XV-lea, domnitorul Alexandru Lapusneanu daruieste „mosia de pe Somuz” Manastirii Moldovita. In 1850, localitatea numara peste 9000 de suflete si era formata din mai multe mahalale, pentru ca primele edificii publice importante sa apara dupa 1896, respectiv, cladirea Primariei, Colegiul „Nicolae Gane” sau Casa Lovinescu.

Sub asepectul reliefului, zona Falticeni se remarca prin dealuri si lunci, in timp ce la vest se inalta culmile Stanisora, marginite de Dealul Inalt si Culmea Plesului. Spre rasarit, spre Valea Siretului, se gaseste Podisul Falticeni, cu inaltimi ce nu depasesc 500 m. Astazi, turistul ajuns prin aceste locuri descopera un oras unde obiectivele turistice nu se lasa prea mult cautate. Un bun punct de pornire in explorarea istoriei orasului este Muzeul Orasenesc unde sunt expuse colectii de arheologie, stiinte ale naturii, etnografie si arta plastica. O atentie deosebita merita Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu”, amenajat in casa in care a locuit scriitorul intre 1909-1918. Construita in primul deceniu al secolului trecut, cladirea a fost transformata in muzeu in urma cu aproape trei decenii. Marii iubitori de arta nu trebuie sa rateze o vizita la Muzeul de Arta „Ion Irimescu”, amenajat intr-o cladire cu aspect monumental, decorata in stilul arhitecturii eclectice. Printre cele mai interesante creatii semnate de marele sculptor, de altfel, cea mai mare colectie de autor de la noi din tara, puteti admira si opere ale artistilor locali.

Nici o vacanta la Faltinceni nu ar fi completa daca nu ati poposit pe malurile Lacurilor Falticeni, aflate pe valea Somozului Mare. Zona din jurul lacurilor este singura rezervatie antropica din judet, care are ca scop protejarea a cateva mii de specii de pasari.

Falticeni