Despre Faget
Localitatea Faget se gaseste pe malurile Begai, in partea de rasarit a judetului Timis, la granita cu judetul Arad. Accesul turistilor este facilitat de prezenta drumului national DN 68A, care face legatura cu orasul Lugoj, aflat la 35 km departare. Numele asezarii a fost inspirat de intinsele paduri de fagi care acoperau aceste teritoriu, fapt consemnat in documentele istorice in de la 1548, cand localitatea era cunoscuta sub numele de Fagyath/ Facsa. Intr-o lucrare datata 1777, Bel Mathyas, descria Fagetul ca fiind „un oras vechi, important, inconjurat de o frumoasa campie”.
La finele veacului al XVIII-lea, Faget era considerat un „frumos oras campenesc” de catre calatorii straini, iar Hanul de la Faget era descris ca cel mai frumos han de pe drumul Timisoara – Sibiu. Acesta se afla in proprietatea contesei Soro, sotia comandantului Cetatii Timisoara. De–a lungul existentei sale, Fagetul a fost disputat deopotriva de romani, turci si habsburgi. Astazi, localiteatea ramane aceeasi asezare pitoreasca care ofera numeroase posibilitati de petrecere a timpului liber. Frumusetea naturii, care isi schimba aspectul, fara a-si pierde din farmec, pe masura ce se schimba anoptimpul, ramane principala atractie turistica locala. Zonele de agrement, posibilitatea de a face excursii in natura, pescuit sau vanatoare sunt doar cateva motive pentru care aveti toate sansele sa petreceti aici cateva zile de neuitat. Aflat la punctul de intalnire dintre dealuri si zonele montane, acoperite pe bogate paduri, Faget pare o asezare desprinsa din povesti. Includeti in itinerariul vostru de vacanta si un popas la fortificatiile medievale situate in partea de nord a localitatii, care dateaza din anul 1548, astazi partial restaurate.
Faceti o excursie si la Poiana cu narcise din Comuna Margina, situata la jumatate de km distanta de Faget, unde veti descoperi decorul perfect pentru fotografii de vacanta dintre cele mai spectaculoase. O atentie deosebita merita si Biserica de lemn de la Povergina, construita in anul 1782 si declarata astazi monument istoric. Daca dispuneti de timp suficient, extindeti aria explorarilor turistice si urmati traselul Faget – Jupanesti. Faceti o vizita si la Biserica din lemn de le Batesti, veche din secolul XVI, in timp ce la Jupanesti aveti ocazia sa descoperiti talentul mesterilor olari in cadrul sarbatorii intitulate „Vatra de olari”.