Ghid turistic Fagaras

Recomandat pentru: cetate, castel, manastire, natura, schi

Despre Fagaras

Localizarea si istoria statiunii Fagaras

Una dintre cele mai bogate zone din tara, sub aspect cultural, etnografic si istoric, Tara Fagarasului este o destinatie de vacanta aproape obligatorie pentru turistul amator de peisaje frumoase, case vechi, aer curat, traditii ce se pierd in negura vremurilor si oameni primitori. Situata intre raul Olt si Muntii Fagaras, aceasta zona geografica imbina in cel mai armonios mod cu putinta intinse pajisti, brazdate de vai largi, de o frumusete ce te lasa fara cuvinte. Masivul Fagaras, care a dat numele asezarii, face parte din lantul Carpatilor Meridionali si este strajuit de Valea Oltului la apus si de Vaile Barsei si Dambovitei, la rasarit, in timp ce la nord se gasesc Vaile Jiblei si Bradetului, iar la sud, Valea Campulungului.

O vacanta pe aceste meleaguri, ofera turistilor trasee montane dificile, dar spectaculoase, si peisaje superbe care trezesc spiritul de aventura al iubitorilor muntelui. Frumusetea Vaii Oltului este completata de satele care s-au format aici de-a lungul vremurilor si care promoveaza astazi agroturismul. Regiunea este accesibila turistilor sositi din toate colturile tarii, datorita cailor rutiere de legatura – DN1, E68 si DN73A.

Municipiul Fagaras are o pozitie centrala in cuprinsul judetului Brasov, iar istoria sa seculara nu se poate separa de cea a tinutului istoric cunoscut sub numele de Tara Fagarasului. Prima atestare documentara a localitatii dateaza din anul 1291. Inca din acele vremuri se crede ca exista aici o puternica fortificatie din lemn si pamant, strajuita de un sant de aparare, care avea rolul de a oferi adapost populatiei in caz de primejdie. Forficatia nu a rezistat insa navalirilor tatare din anii 1243. Pe ruinele acestei constructii a fost ridicata la sfarsitul veacului XIV o cetate din zid, confirmata documentar in anul 1455. In timpul lui Stefan Mailat, nobil roman, originar din Comana de jos, care ocupa functia de Voievod al Transilvaniei, cetatea este trasformata in castel si devine resedinta princiara intre anii 1540-1698. In epoca evului mediu, Fagarasul cunoaste o evolutie economica accelerata, datorita targurilor destinate schimburilor comerciale.

Atractii si obiective turistice in Fagaras

Dincolo de istorie, Fagarasul ramane unul dintre cele mai frumoase orase din Transilvania, care se remarca in peisajul turisti romanesc prin frumusetea peisajelor si a numeroaselor rezervatii naturale, dar si a edificiilor istorice si religioase. Vechea Biserica Reformata, situata in apropierea cetatii, este un monument superb de arhitectura, in timp ce Biserica Brancoveneasca, zidita la sfarsitul secolului XVII de domnitorul mutean, inca mai pastreaza iconostasul original, sculptat in lemn de stejar. Unic si spectaculos este Muzeul Tarii Fagarasului, deschis publicului larg inca din 1923, care cuprinde mai multe colectii de etnografie si sectii de numismatica si arheologie, tiparituri vechi si arta decorativa.

Fagaras