Ghid turistic Dunavatu de Jos

Despre Dunavatu de Jos

Localitatea Dunavatu de Jos este parte componenta a comunei Murighior si se gaseste la 45 km distanta de municipiul Tulcea. Localitatea numara cateva sute de locuitori, majoritatea pescari care si-au construti casele in partea de rasarit a peninsulei Dunavat, ceea ce le faciliteaza accesul spre delta Dunarii, prin canalele Lipoveni si Dunavat. Conform traditiei, asezarea are o vechime de mai bine de trei veacuri si a fost intemeiat de cazaci. Astazi, satul care numara in jur de 700 de localnici, este locuit deopotriva de romani, ucrainieni si lipoveni. Toate aceste etnii au imprimat satului un aspect unic care se reflecta in arhtiectura caselor, traditiile, dar si bucataria locala.

Dunavatu de Jos este folosit ca punct de plecare in explorarea mai multor obiective turistice, printre care Lacul Razem si Holbina. Inca de acum patru decenii, Dunavatul de jos a fost declarat „sat turistic” alaturi de satul vecin Murighiol –„lacul furnicilor” - in limba turca. Tocmai din aceste motiv, agroturismul este bine reprezentat, iar ofertele de cazare si zonele de agrement sunt un argument in plus pentru care trebuie sa aveti in vedere un concediu pe aceste meleaguri dunarene. La mare cautare in randul turistilor sunt plimbarile cu barca pe lacul Razim si pe canalele din apropiere, dar si expeditiile in Delta Dunarii.

Preparatele culinare facute dupa retete traditionale - borsul de peste, malasolca, chiftelutele de peste sau crapul pe protap sunt doar cateva dintre delicatele cu care va intampina localnicii. Canalul Dunavat este strabatut de ambarcatiuni de tot felul si este una dintre principalele zone de agrement, fiind si un punct de legatura intre Sfantul Gheorghe si Sulina. Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca o excursie la vechile cetati Arganamum si Enisala, fiecare pastrand o poveste ce merita descoperita.

Dunavatu de Jos