Despre Dragoslavele

Localizarea si istoria comunei Dragoslavele

Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Arges este localitatea Dragoslavele, traversata de DN73, drum ce leaga Brasovul de Campulung. Frumusetea asezarii este completata relieful predominant montan, cu altitudini ce ating si 2000 m, unde salbaticia naturii te lasa fara cuvinte. Relieful carstic domina partea de nord – vest a localitatii, unde sunt localizate obiective turistice spectaculoase precum Cheile Ghimbavului, Cheile Rudaritei si Cheile Crovului, in timp ce in regiunea estica si sudica, atrag atentia intinsele pasuni alpine si crestele impadurite ale muntilor ce contureaza un decor de poveste.

Conform legendelor locale, intemeietorul asezarii ar fi Dragoslav, care, cu veacuri in urma, s-ar fi asezat aici cu mai multi rudari (aurari domnesti) veniti de prin partile Hategului. O alta legenda sustine ca fondatorul asezarii ar fi Dragos, o capetenie din oastea voievodului legendar Negru-Voda. Documentele inceputului de veac XVII cu referiri la acesta asezare, pastreaza informatii privind transformarea taranilor liberi in clacasi pe mosia boierului Vintila Vornicu. Pe de alta parte, un val de nemultumire starneste in randul locuitorilor din satul vecin Rurar, indatoririle impuse de Doamna Florica, fiica lui Mihai Viteazul. In consecinta, multi dintre tarani parasesc vatra satului si se stabilesc in Muntii Vrancei, unde au intemeiat satele Dragosloveni si Rucareni, ce corespund localitatii Soveja de astazi.

Atractii turistice in Dragoslavele

Dincolo de legende, Dragoslavele este un loc unde frumusetea naturii te cucereste inca din primul moment. Raul Dambovita, care separa Iezer–Papusa de Muntii Leaota, formeaza depresiunea Rucar - Dragoslavele, ce se intinde pe aproximativ 7 km. Alaturi de excursiile in natura, o vacanta pe aceste meleaguri presupune un popas la Schitul Dragoslavele, construit in anul 1929, devenit resedinta patriarhala. De la Dragoslavele puteti porni in explorarea unor obiective turistice spectaculoase, precum Manastirea Negru Voda, din Campulung Muscel, aflata la 25 km sau, poate vreti sa vedeti Mausoleul Eroilor de la Mateias, situat la 11 km distanta.

Dragoslavele