Despre Dragasani
Localizarea si istoria orasului Dragasani
Dragasani este un oras municipiu situat in partea de sud a judetului Valcea, la o distanta de 53 de km de Ramnicu Valcea. In componenta sa intra localitatile: Capu Dealului, Zlatarei, Zarneni si Valea Caselor.
Orasul Dragasani este situat in Podisului Getic, subdiviziunea Valea Oltului si este strabatut de raul Olt in partea de est si paraul Pesceana la sud.
Pentru prima data asezarea a fost atestata documentar in anul 1535, intr-un act oficial prin care Vlad Voievod ii oferea jupanului Fartat Parcalabul o mosie in Dragasani. Cu toate acestea sapaturile arheologice din zona demonstreaza ca in aceasta zona au existat asezari din paleolitic si neolitic.
Localitatea a fost resedinta raionului Dragasani, din regiunea Arges, pana in anul 1968, iar dupa reorganizarea teritoriala a facut parte din judetul Valcea. In anul 1995 localitatea a dobandit statutul de municipiu.
Este cunoscut faptul ca Dragasani este cunoscut pentru podgoriile sale. Vinurile facute aici au stat pe masa celor mai luminoase figuri ale trecutului: Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, haiducii si pandurii lui Tudor.
Atractii si obiective turistice in Dragasani
Ca turist in acest oras puteti vizita Catredrala Targul Dragasani, Biserica Sf. Ilie, Biserica Adormirea Maicii Domnului - Capul Dealului, Biserica Sf. Nicolae – Girdesti, ruinele castrului roman Russidava si cetatea “Domnului de Roua”- Momotesti.
De asemenea, puteti vizita Muzeul Viei si Vinului deschis in anul 1974 si casa memoriala a scriitorului Gib Mihaescu.