Despre Dorna Candrenilor
Situata la vest de Vatra Dornei, in Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 830 m, localitatea Dorna Candrenilor este o destinatie de vacanta care atrage atentia prin decorurile naturale deosebite, iar accesul turistilor este facilitat de prezenta drumului european E 576.
Conform legendei locale, denumirea asezarii a fost preluata de la primul sau locuitor, un haiduc pe nume Candrut, refugiat aici de prin partile Ardealului. Cu timpul, numarul localnicilor a crescut, ei devenind proprietari ai unor intinse pamanturi ce se intindeau, pe la 1772, de la Varful Magura Calului pana dincolo de Muntele Ousoru. Si astazi Dorna Candrenilor este una dintre comunele mari ale judetului Suceava si reuneste satele Dealul Floreni, Poiana Negri - Simizi si Dorna Candrenilor. Casele localinicilor, cu o ahitectura unica in peisajul bucovinean, atrag atentia oricarui calator ajuns pe aceste meleaguri. Constructii mari, din lemn, prevazute cu multe incaperi si decorate cu motive geometrice si florale evidentiaza talentul mesterilor locali in sculptarea lemnului. Bogatia etnografica a localitatii se reflecta si in frumusetea costumului popular, decorat in nuante de rosu, verde si albastru.
Nicio vacanta pe aceste locuri nu ar fi completa fara sa fi vazut Rezervatia geologica „12 Apostoli” situata in Parcul National Calimani. La poalele Varfului Lucaciu, faceti un popas la manastirea care se gaseste pe drumul forestier care porneste din satul Poiana Negri. Potentialul turistic al zonei a fost bine pus in valoare prin sustinerea agroturismul, prin aparitia pensiunilor si caselor de vacante si amenajarea mai multor zone de agrement. Asezarea este renumita si pentru izvoarele cu apa minerala, valorificata inca de la sfarsitul veacului al XIX – lea, prin amenajarea unul stabiliment balnear care a functionat pana in 1937. Astazi, izvoarele sunt valorificate in cele cinci statii de imbuteliere, dintre care una se gaseste in zona centrala a comunei, vizavi de parcul comunal.