Ghid turistic Deva

Recomandat pentru: parc acvatic, muzee, manastire, biserici, izvoare termale, relaxare, centrul istoric

Despre Deva

Localizarea si istoria orasului Deva

Municipiul Deva este resedinta judetului Hunedoara si se gaseste pe malul drept al Muresului, la poalele Apusenilor, intr-o depresiune formata de ramificatiile Muntilor Metaliferi. Orasul este strabatut de apele raului Geoagiu, a carui vale se ingusteaza in regiunea izvoarelor, serpuind printre versantii cu inaltimi ce variaza intre 500 si 700 m. Peisajul natural deosebit este completat de bogatia izvoarelor de apa minarale si termale, cum sunt cele de la Bacaia si Geoagiu-Bai. Deva este situata in regiunea centrala a judetului Hunedoara si este strabatuta de drumul european E68, care face legatura cu capitala tarii, dar si de drumul european E69 ce leaga Deva de Oradea.

Atestata documentar in anul 1269, localitatea este mult mai veche, dovada fiind numeroasele descoperiri arheologice expuse astazi in galeriile Muzeului Judetean. Vatra orasului este localizata pe culoarul Muresului, intre Muntii Poiana Rusca si Muntii Metaliferi, unde relieful este reprezentat de zonele colinare Nucet si Cetatii. Sapaturile arheologilor au evidentiat faptul ca cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza din epoca neoliticului, iar vestigiile din epoca bronzului si din epoca daco-romana sunt deosebit de pretioase. Denumirea orasul provine din cuvantul dac „dava”, care inseamna cetate/fortareata.

Astazi, calatorul ajuns in aceasta regiune a tarii are prilejul sa descopere un oras cu o veche traditie istorica, obiective culturale spectaculoase si arii naturale protejate, cum sunt cele de la Dealul Cetatii Deva, Padurea Bejan, Zanoaga sau Dealul Colt. Dealul Cetatii este de departe atractia turistica principala si cuprinde o rezervatie naturala ce se intinde pe 30 ha. Aici se pare ca a exista primul nucleu al asezarii si apartine culturii neolitice Tudas-Vicina, recunoscuta pentru folosirea uneltelor din piatra si a vaselor de lut incizat, asemanator culturii Cotofeni. Mai tarziu, aici s-a format o asezare dacica, pe ruinele careia s-a construit cetatea medievala. Din timpul cuceririi romane dateaza si edificiile semifortificate denumite „vila rustica”. Pe dealul vulcanic din Deva se gaseste Cetatea Deva (catrum deve), unul dintre cele mai importante obiective turistice locale. Aflata in nord-vestul localitatii, la o altitudine de 370 m si construita in anul 1269, cetatea ofera o panorama spectaculoasa asupra imprejurimilor.

Incepand cu secolul XIII, expansiunea maghiara se face simtita, iar in anul 1276 exista deja Comitatul Hunedoara din care facea parte si Deva. In primele decenii ale secolului XIV, la Deva exista un targ, iar zona era in special locuita de nobilime, preoti catolici si mestesugari. Un moment important in evolutia asezarii il reprezinta anul 1453, cand regele Ladislau I, daruieste cetatea Devei lui Iancu de Hunedoara. Atacurile otomane din secolul XVI provoaca mari pagube cetarii, ajungand in cele din urma in posesia reginei Isabela a Ungariei, care recunoscuse, in prealabil, suzeranitatea Imperiul Otoman. In veacurile ce au urmat, cetatea devine in proprietatea lui Stefan Bethlen.

Dincolo de faptele istorice, localitatea a cunoscut o perioada de progres in a doua jumatate a secolului XIX, o data cu introducerea telegrafului (1854) si inaugurarea garii (1868). Tot din aceste vremuri dateaza si construirea primului spital civil din localitate, introducerea primei linii telefonice in 1894 si incepand cu 1905 este folosit curentul electric.

Atractii si obiective turistice in Deva

Nucleul administrativ, economic si cultural al judetului Hunedoara, municipiul Deva se infatiseaza astazi turistilor ca un veritabil centru de conservare al traditiilor istorice si a culturii romane, cu radacini in vremea dacilor si romanilor. Tocmai din acest motiv, nu puteti sa nu includeti in itinerariul vostru o vizita la Muzeul Civilizatiei dacice si romane, unde aveti prilejul sa descoperiti vestigii arheologice, colectii de numismatica, dar si expozitii etnografice.

O vacanta in acest oras presupune o plimbare cu Telecabina, singurul ascensor inclinat din Romania, care traverseaza o distanta de 278 m. Pe de alta parte, la Complexul Aqualand, amenajat in incinta Stadionului municipal Cetate - Deva, puteti folosi bazinele de inot, prevazute cu tobogane, jacuzzi si o zona pentru restaurant. O plimbare pe str.Avram Iancu va ofera ocazia sa treceti pragul Casei Memoriale ”Petru Groza”, o cladire proiectata de arhitectul Horia Creanga. In incinta muzeului sunt amenajate expozitii ce cuprind obiecte, fotografii si inscrisuri ce au apartinut omului politic.

Viata spirituala a locuitorilor este bine evidentiata prin eleganta lacasurilor de cult. Dintre acestea, un loc special il ocupa Biserica Arhanghelul Mihail, ridicata in anul 1292, care a suferit o serie de modificari de-a lungul vremurilor. Astazi mai puteti admira pictura interioara realizata in 1765. Biserica ortodoxa si cea catolica, amandoua situate in centrul istoric al Devei, sunt decorate cu picturi deosebit deosebit de valoroase. Devenit in ultimii ani un adevarat reper turistic, Centrul istoric al orasului este unul dintre locurile preferate ale turistilor. Arterele pietonale ce strabat aceasta zona gazduiesc cladiri cu arhitectura deosebita, asa cum puteti admira la Palatul Tribunalului, Parchetul Judetean sau cladirea Colegiului National Decebal. O atentie deosebita merita si Teatrul de Revista, in trecut, sediul Bancii Nationale. Restaurantul Bachu, candva fosta cazarma militara, face parte si el dintre atractiile zonei. Pentru momente de neuitat, merita sa va rezervati timp pentru o plimbare in Piata Victoriei, unde a fost inaugurata cu cativa ani in urma o fantana arteziana muzicala, devenita in scurt timp unul dintre cele mai admirate obiective turistice. Atmosfera este cu totul spectaculoasa, mai ales dupa lasarea serii, cand fantana ofera un adevarat spectacol de muzica si culoare.

Deva