Despre Dej
Localizarea si istoria orasului Dej
Localitatea Dej se gaseste in regiunea nord - estica a judetului Cluj, la o distanta de 50 km de Cluj Napoca si la 350 km de Bucuresti. Asezarea este situata in partea de nord a Depresiunii colinare a Transilvaniei, la punctul de intalnire a Vaii Somesului Mare cu cea a Somesului Mic. Orice turist ajuns pentru prima data prin aceste locuri va fi impresionat de modul in care arhitectura si constructiile vechi se impletesc cu cele moderne.
Veche asezare istorica, localitatea este mentionata documentar inca de la sfarsitul veacului al XI-lea, sub denumriea „Dees”, dar sapaturile arheologilor au demonstrat ca teritoriul acesta a fost locuit din timpurile indepartate ale preistoriei.
Cel mai important edificiul medieval, devenit astazi un important obiectiv turistic, este Cetatea Dejului, construita intre anii 1214 - 1235. Pradata de tatari, asezarea devine in epoca medieval drept un important centru de exploatare salina. Sub aspect administrativ, localitatea Dej era capitals Comitatului Solnoc Dabaca, devenind parte componenta a judetului Cluj abia dupa 1940. Dincolo de istoria veche, orasul este o destinatie turistica interesanta si pentru cei ce iubesc natura, fiind marginit in partea de est de Dealul Florilor, in timp ce la sud se afla Dealul Sf. Petru.
Atractii si obiective turistice in Dej
Al treilea oras ca marime din cuprinsul judetului, localitatea ofera turistilor importante obiective, unele cu o vechime milenara. Astfel ca, din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Castrul roman Samum, situat in comuna invecinata - Caiesu. Daca sunteti amator de arta religioasa, trebuie sa treceti pragul Bisericii reformate, reprezentativa pentru arhitectura gotica care dateaza din a doua jumatate a veacului al XVI-lea. O atentie deosebita merita si Manastirea Franciscana Sf. Anton, zidita in stil baroc, in urma cu peste doua secole, in timp ce Biserica Ortodoxa inchinata Sfantului Gheorghe dateaza de la 1776.
O plimbare pe strazile orasului va ofera prilejul sa descoperiti cladiri impozante cum este Palatul Justitiei, ridicat la finalul secolului XIX. Localitatea Dej se mandreste cu numeroase monumente si statui, printre care merita vazute Monumentul Eroilor si statuia Lupa Capitolina. Nu puteti spune ca ati vizitat Dejul, daca nu ati poposit si la Salina Ocna Dejului, unde la inceputul anilor 2000 a fost construita o biserica, aflata la o adancime de 80 m.