Ghid turistic Curtea de Arges

Recomandat pentru: manastire, biserici, ruine, catedrala, lac, istorie, muzee

Despre Curtea de Arges

Localizarea si istoria Curtii de Arges

Una dintre cele mai interesante excursii pe care le puteti face in judetul Arges este la Curtea de Arges, vechi leagan al civilizatiei romanesti care se infatiseaza turistului sosit pe aceste meleaguri drept un veritabil centru de pastrare si conservare a istoriei romanilor. Dincolo de istoria seculara, localitatea incanta calatorul prin relieful deosebit, fiind situata in subcarpatii Argesului, in zona denumita „Muscelele Argesului”, intre localitatile Cerbureni si Zigoneni.

De numele asezarii se leaga infiintarea primei Mitropolii a Tarii Romanesti in anul 1359. Desi mutarea capitalei Tarii Romanesti la Targoviste, i-a redus rolul politic, Curtea de Arges a ramas unul dintre orasele unde cultura si spiritualitatea romanilor nu a incetat nicicand sa existe. Asezarea a fost intemeiata pe locul unde exista in anul 1247, conform documentelor istorice, Voievodatul lui Seneslau. In anul 1330, in urma urma victoriei de la Posada, Basarab I, intemeietorul Tarii Romenesti, muta capitala tarii de la Campulung la Curtea de Arges. Se stie astazi ca cele mai vechi dovezi ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza din epoca dacica. Conform legendei, fondatorul asezarii ar fi legendarul Negru Voda, care a sosit in aceste locuri pe la 1290, venind din tinutul Fagarasului.

Epoca interbelica a readus localitatea in aria de interes a lumii mondene din Bucuresti, care a redescoperit aerul curat, clima deosebit de placuta si frumusetea naturii. Incepand cu anul 1934, Curtea de Arges a fost declarata statiune climaterica, devenind in scurt timp o destinatie turistica deosebita. Prosperitatea economica, cresterea demografica si extinderea urbana a facut din Curtea de Arges ceea ce este astazi - un oras frumos. Aici este si locul de odihna vesnica a Regelui Carol I, al Reginei Elisabeta dar si a Regelui Ferdinand I.

Atractii turistice in Curtea de Arges

Obiectivele turistice locale ascund legende seculare, astfel ca ar fi bine sa nu le ratati pe cele mai reprezentative. Un bun punct de pornire in explorarea orasului este Biserica Domneasca, situata in vecinatatea Curtii domnesti, si considerata astazi cel mai bine conservat monument de arhitectura religioasa de proportii impresionante din Tara Romaneasca. Manastirea Curtea de Arges, construita in anul 1517, de domnitorul Neagoe Basarb, impresioneaza prin eleganta proportiilor si picturile murale, inca bine pastrate, desi au fost realizate la jumatatea veacului al XVI-lea. Edificiul se inalta pe locul unde se gasea vechea mitropolie ce data de la 1359 si se afla astazi pe lista Monumentelor UNESCO. In vecinatatea lacasului puteti vizita Curtea de Domneasca, un loc incarcat de legende, la propriu si la figurat.

Merita sa faceti un popas si la vechea Biserica San Nicoara, zidita in urma cu sase veacuri din piatra bruta, fosta resedinta a Episcopiei romano –catolice si despre care se spune ca avea un tunel secret de comunicare cu Cetatea Poienari. Pentru a afla detalii importante despre istoria orasului, faceti o vizita la Muzeul Orasenesc unde sunt gazduite articole de ceramica descoperite in arealul Curtii domnesti, dar si pretioase obiecte de podoaba, artizanate si costume populare. Daca intentionati sa petreceti mai multe zile in Curtea de Arges, extindeti aria itinerariul turistic si faceti un popas la Biserica Tutana, zidita de Mihai Viteazul, in anul 1577, si nu ratati o vizita la Biserica Cotmeana, construita in veacul al XIV-lea de Mircea cel Batran. Potentialul turistic al localitatii este deosebit, avand in vedere obiectivele istorice si frumusetea peisajelor naturii. Situata la doar 35 km de Pitesti, intr-o frumoasa zona depresionara, cu ierni blade si veri insorite, Curtea de Arges ramane una dintre destinatiile turistice cele mai pitoresti din tara.

Curtea de Arges