Ghid turistic Cumpana

Despre Cumpana

Situata intre Dunare si Marea Neagra, in sud-vestul orasului Constanta, comuna Cumpana este accesibila turistilor veniti pe drumul national Constanta – Negru Voda. Localitatea se gaseste la 5 km departare de Constanta si la jumatatea distantei dintre Mamaia si statiunile din partea de sud a litoralului. Despre aceasta localitate se stie astazi ca a fost locuita inca din vremurile stravechi ale preistoriei, fiind situata in vecinatatea cetatii Tomis, intemeiata de grecii din Milet, in urma cu mai bine de doua milenii si jumatate.

La Cumpana, cercetatorii au descoperit in urma cu cinci decenii un cadran solar de forma unui cap de taur, care demonstreaza ca vechimea localitatii dateaza din secolul III d.Ch. Arheologii au scos la lumina si fragmente ceramice, vase, opaite si capiteluri bizantine ce pot fi admirate astazi in cadrul colectiilor Muzeului de Arheologie din Constanta.

Sub aspect geografic, Comuna Cumpana face parte din Dobrogea de sud si era cunoscuta pana in anul 1870 sub numeke de Hasi-duluc, denumirea actuala fiind folosita incepand cu anul 1929 si reunea satele Straja si Cumpana. O data cu demararea lucrarilor de contructie a Canalului Dunare - Marea Neagra, satul Straja a fost desfiintat, iar localnicii s-au muntat la Cumpana.

Astazi, localitata ofera turistilor cateva locuri interesante ce merita vazute, printre care cele doua biserici ortodoxe si o Geamie Musulmana.

Cumpana