Despre Cugir
Localizarea si istoria orasului Cugir
Situat la poalele Muntilor Sureanu, la o altitudine de 300 m, pe cursul raului omonim, localitatea Cugir este parte componenta a judetului Alba si se gaseste la 40 km departare de Alba Iulia. Orasul se afla in partea de sud-vest a judetului si este marginit de zone deluroase ce ating si altitudini de 700 m, acoperite cu paduri ce foioase si plantatii de pin ce creioneaza un decor de vacanta de vis. Asezarea este mentionata documentar inca de la 1330, pentru ca in anul 1493 sa fie cunoscuta sub denumirea de Villa Kudzur, care devine in anul 1850 – Kusir. Localitatea denumita astazi Cugir a fost ridicata la rangul de oras incepand cu anul 1960.
Incepand cu anul 1799, la Cugir este pusa in functiune Fabrica de fier si otel, una dintre primele unitati de profil siderurgic din zona Ardealului. Dupa al doilea razboi mondial aici se produc primele masini de cusut, iar din 1947 se fabrica primele masini unelte.
Atractii si obiective turistice in Cugir
Sapaturile arheologice au demonstrat ca cele mai vechi forme de viata umana pe aceste meleaguri dateaza din epoca neolitica si a atins apogeul dezvoltarii in timpul regatului geto-dac. De istoria milenara a asezarii se leaga si cel mai important obiectiv turistic local, cunoscut sub numele de Dealul Cetatii si care reprezinta, prin traditie, vatra orasului, dar si locul unde se presupune ca a existat cetatea dacica Singidava. O atentie deosebita merita si apeductul Wasser Leine, construit in anul 1906 si biserica Sf. Treime, veche de la 1809, fara a omite biserica Romano-catolica, zidita in 1826 si care se gaseste in cartierul Scaunel.