Despre Cristuru Secuiesc
Cristuru Secuiesc este o localitate aflata limita sud-vestica a judetelor Harghita si Mures, chiar la punctul de varsare a paraurilor Goagiu si Nicoul Alb in Tarnava Mare. Localitatea este traversata de drumul nationalaDN13C si poate fi o destinatie turistica cel putin interesanta, daca va aflati in cautarea unor locuri deosebite pentru petrecerea concediului.
Datele istorice si descoperirile arheologice au demonstrat ca cele mai indepartate dovezi ale vietii umane la Cristuru Secuiesc dateaza din timpurile stravechi. Pe Valea Surpat au fost scoase la lumina fragmente ceramice care dateaza din epoca medievala, iar pe valea Tarnavei s-au gasit unelte vechi de mai multe secole. Cristuru Secuiesc apare pentru prima data mentionat in scris in anul 1334. Denumirea asezarii isi are originea in hramul Sfintei Cruci. In evul mediu, cultul moastelor Sfintei Cruci avea un rol primordial in spiritualitatea locala. Mai mult decat atat, asezarea a avut rangul de resedinta a Scaunului Cristur, amintit in documente inca din anul 1447.
Astazi, Cristuru Secuiesc reuneste localitatile Betesti si Filias, iar populatia majoritara este reprezentata de etnicii maghiari, fapt ce se reflecta in obiceiurile si traditiile locale evidentiate, mai ales, cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an. Pentru a descoperi spiritul si valorile locale, faceti o vizita la Conacul Gyárfás, unde puteti admira o expozitie dedicata poetului Petofi Sandor. Treceti si pe la Castelul Ugron, situat la un kilometru de centrul orasului, care se ridica pe locul fostei curti nobiliare ce apartinea familiei Geréb prin veacul al XV-lea.