Despre Craiova
Localizarea si istoria orasului Craiova
Craiova este resedinta judetului Dolj si unul dintre cele mai mari orase din Romania. Orasul este situat in regiunea de sud-vest a tarii, aproximativ in centrul Olteniei, la o distanta de 227 km de capitala tarii si la 68 km de Dunare. Relieful orasului Craiova este de campie, cu mai multe coline in partea de nord si lunca in partea de sud.
Descoperirile arheologice din zona arata faptul ca una dintre asezarile geto-dacice mai importante din locul in care acum se afla orasul Craiova s-a numit Pelendava si a existat aici in perioada 400-350 i.e.n.. In aceasta zona, romanii au construit un castru roman la inceputul secolului al II-lea e.n.. Acest castru construit initial in timpul Imparatului Traian, 98-117, a fost ridicat din pamant intarit, si, ulterior, in vremea lui Hadrian, 117-138, a fost reconstruit din piatra si caramida. Pelendava este mentionata pe Tabula Peutingeriana si este cunoscut faptul ca a fost o asezare infloritoare.
Mult mai tarziu, la sfarsitul secolului al XV-lea, Craiova era un targ aflat pe mosia boierilor Craiovesti (o familie deosebit de puternica din randul careia au fost ridicati in fruntea tarii domnitori importanti: Neagoe Basarab (1512-1521), Radu de la Afumati (1522-1529), Radu Serban (1602-1611), Matei Basarab (1632-1654), Constantin Serban (1654-1658), Serban Cantacuzino (1678-1688), Constantin Brancoveanu (1688-1714).
Localitatea Craiova a inceput sa fie numita deseori oras dupa prima jumatate a secolului al XVI-lea. Incepand cu anii 1960 orasul a ajuns un puternic centru industrial, cunoscand in special o puternica dezvoltare a industriei constructoare de masini si utilaje, de avioane, industriei chimice, alimentare, usoare, a materialelor de constructii, industriei electrotehnice, industriei extractive si industriei energetice. In anul 1968 orasul Craiova a fost declarat municipiu.
Orasul Craiova este in prezent un puternic centru universitar care se mandreste cu o importanta traditie academica si o bogatia de figuri istorice importante care au trecut pe aici in calatoria spre celebritate: Mihai Viteazu, faimosul sculptor Constantin Brancusi si Petrache Poenaru fiind intre cele mai importante figuri.
Atractii si obiective turistice in Craiova
In Craiova sunt numeroase edificii religioase, intre care se numara: Biserica Manastirii Cosuna, cea mai veche cladire din Craiova, datand din secolul al XV-lea; Biserica Madona Dudu, renumita pentru picturile sale murale, realizate de catre marele pictor roman Gheorghe Tattarescu; bisericile care prezinta elemente ale stilului Brancovenesc: Biserica Sfantul Ilie construita in 1720 de catre Ilie Oteteleseanu si marii negustori ai orasului, Biserica Tuturor Sfintilor (1700), Biserica Veche Sf. Gheorghe, Manastirea Obedeanu (1747), Biserica Mantuleasa (1786), Biserica Sf. Nicolae (1794); dar si Manastirea Jitianu construita sub indrumarea Doamnei Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab Carnu (1654-1658), care gazduieste o bogata colectie de obiecte de arta medievala.
Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre istoria si traditiile din aceasta regiune, recomandam o vizita la Muzeul Olteniei, gazduit in Casa Baniei (1699), cea mai veche cladire non-religioasa care exista in Craiova si una dintre cele mai vechi cladiri din tara. Cu siguranta iubitorii de arta trebuie sa viziteze Muzeul de Arta din Craiova, gazduit in Palatul Dinu Mihail, construit la inceputul anilor 1900 in stil neo-clasic de un arhitect francez. Muzeul expune opere valoroase, create de pictori celebri romani, printre care Theodor Aman si Nicolae Grigorescu. Craiova are, de asemenea, un Muzeu de Istorie Naturala pe care veti fi incantati sa il descoperiti.
Teatrul National Marin Sorescu este o institutie de renume international. La fiecare doi ani trupe de teatru si iubitori de teatru din intreaga lume vin aici pentru a participa la Festivalul International Shakespeare.
Pentru cei interesati de petrecerea timpului in aer liber, Parcul Nicolae Romanescu, este o adevarata oaza verde. Parcul este una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura peisagistica din Romania. Planul parcului proiectat de arhitectul francez Emile Rendont, a primit medalia de aur la Targul Mondial din 1900 de la Paris. La initiativa lui Nicolae P. Romanescu constructia parcului a inceput in 1901 si a fost finalizata in 1903. Acesta este al doilea cel mai mare parc de acest gen din Europa, iar hipodromul este cel mai mare din zona Balcanilor.
Pentru cei care doresc sa experimenteze natura intr-un mod stiintific, o oprire la Gradina Botanica ar putea fi cea mai buna alegere. Aceasta este un parc frumos cu multe plante interesante.
Este, de asemenea, recomandat sa vizitati Piata Mihai Viteazu, unde veti gasi un intreg ansamblu de fantani arteziene, vase cu verdeata si plante decorative. Iluminatul stradal este, de asemenea, unul dintre factorii moderni. Fantana muzicala unica ca si design iese in evidenta.
Trebuie sa stiti ca numeroase personaje proeminente din Romania au petrecut timp in Craiova: domnitorul Mihai Viteazul s-a nascut aici, faimosul sculptor Constantin Brancusi a sculptat primele sale sculpturi in oras, iar primul stilou a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru (1799-1875).