Despre Covasna
Prima atestare documentara a statiunii Covasna dateaza de la jumatatea veacului al XVI–lea. Asezarea este strabatuta de paraul Covasna care imparte teritoriul in doua, respectiv Covasna si cartierul Voinesti. Sub aspect geografic, orasul Covasna se gaseste la poalele Muntilor Bretcu, la o altitudine de 560 m, intr-un decorul spectaculos a depresiunii Targului Secuiesc, este inconjurata de lanturi montare cu deschidere in regiunea estica spre Bazinul Trei Scaune.
Cunoscuta pentru cele mai bine de 1500 de izvoarele minerale cu propietati curative pentru tratarea diverselor afectiuni ale organismului, statiunea se gaseste la 250 km departare de capitala si a 60 km de Brasov si la 35 km de resedinta de judet. Accesul turistilor se poate face atat cu autoturismul cat si cu trenul pana la Sf. Gheorghe, de unde porneste ruta feroviara Brasov – Bretcu, care traverseaza statiunea. Exista curse regulate de microbuz care fac legatura intre gara din Covasna si statiunea balneoclimanterica. Decorul natural spectaculos este completat de o clima specific intramontana, cu veri racoroase si ierni gerose si unde puteti respira aerul bogat in ioni negativi, binefacator organismului.
Statiunea ofera turistilor numeroase spatii de cazare care variaza de la hoteluri, pensiuni si case de vacante la spatii de campare. Conditiile si dotarile bazelor de tratament sunt moderne si sunt deseori vizitate de cei care sufera afectiuni cardiace, boli hepatice sau digestive. Apa din izvoarele minerale de la Covasna este imbuteliata si comercializata sub denumirea de „Roua Muntilor”. Nu putini sunt localnicii in curtea carora fantana este un izvor nesecat de apa minerala. In anul 1882, apa minerala provenita de la Izvorul Horgasz era premiata la Trieste. Mofetele de la Covasna, printre care „Bene” si „Bardocz”, au proprietati terapeutice deosebita, iar Sanatoriul de tratare a afectiunilor cardiovasculare a dobandit in timp renume international. Balta Dracului a devenit astazi un reper al statiunii si reprezinta o eruptie de noroi si gaze, folosite pentru tratament inca din anul 1881.
Covasna inseamna mai mult decat o statiune balneoclimaterica. O vacanta prin aceste locuri va ofera prilejul sa descoperiti obiective turistice spectaculoase. Un bun punct de pornire in explorarea frumusetilor arhitecturale si naturale este centrul orasului. Centrul civic atrage atentia prin frumusetea constructiilor si a Baza de tratament, la care se adauga Casa de Cultura Oraseneasca. Faceti un popas si la Biserica Romano-catolica si nu ratati o vizita la Galeria de Arta. Bogatia resurselor hidrominerale si carbogazoase recunoscute pentru proprietatile terapeutice exceptionale au determinat transformarea orasului intr-una dintre cele mai frumoase statiuni balneare permanente din tara. Dincolo de asta, Covasna este o destinatie atragatoare si pentru iubitorii expeditiilor in Masivul Plesuv, Valea Zanelor sau pe Valea Pescarilor.
Denumirea localitatii se pare ca este de origine slava, unde „cvasna” inseamna „acru”, cu referire la apele minerale bogate in dioxid de carbon. De altfel, numarul mare de izvoare i-au adus localitatii renumele de „Statiunea celor 1000 de izvoare”. Asezarea a pastrat cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane inca din vremurile indepartate ale preistoriei, dovada fiind cele cateva artefacte din epoca neolitica si a bronzului, dar si ruinele cetatii care se gasea pe culmea Muntelui Miske, unde arheologii au descoperit fragmente de ceramica si arme.
Chiar daca nu exista dovezi scrise vreme de cateva secole, se stie ca asezarea era locuita de secui, iar in anul 1548 era cunoscuta sub denumirea de Kowazna. Cu timpul, Covasna a devenit centrul administrativ al Scaunului Orbai, evolutie datorata cresterii economice, ajutata fiind si de pozitia geografica. Din a doua jumatate a veacului XVIII, imparateasa Maria Tereza dispune infiintarea Regimentului de graniceri secui. Lipsiti de pamanturi, romanii din Covasna se ocupau cu comertul si pastoritul. Ei au construit in anul 1794 Biserica Ortodoxa, declarata azi monument istoric.
Pentru a descoperi traditiile si arta populara a locuitorilor din zona Covasnei, merita sa treceti pragul Muzeului Etnografic Haszmann Pal din satul Cernat, amanejat in urma cu patru decenii si unde veti descoperi obiecte de mobilier si tesaturi, dar si mori de apa restaurate, obiecte de lemn prelucrat artistic si o vasta colectie de unelte agricole.
In ceva ani in urma, nu puteai sa petreci un concediu in Covasna daca nu parcurgeai cel mai spectaculos itinerariu turistic cu mocanita, alaturi de trenul inclinat care leaga Covasna de comuna Comandau. La jumatatea distantei, atentia vizitatorilor este captata de linia de cale ferata de plan inclinat, realizata in anul 1892. Din pacate, atat mocanita cat trenul care circula pe planul inclinat sunt scoase din functiune, dar raman obiective turistice ce trezesc interesul turistilor.