Ghid turistic Costesti (VL)

Despre Costesti (VL)

Daca aveti in plan o excursie in judetul Valcea, faceti un popas si la Costesti, comuna situata in nord-estul Olteniei, in vestul Depresiunii Horezu. Localitatea s-a dezvoltat int-o frumoasa zona depresionara, inconjurata de dealuri si vai pitoresti, in timp ce in partea nordica a asezarii se inalta versantii sudici ai Muntilor Capatana. Decorul este completat de apele Bistritei care strabat culmile dealurilor Dragoaia, Neagota si Varatici, in timp ce partea de rasarit a comunei este scaldata de paraul Costesti. O data ajunsi aici, nu ratati un popas la Prestera Liliecilor, situata la o altitudine de 650 m, pe Cheile Bistritei, cele mai inguste din tara. Localitatea este traversata de o clima cu veri placute, dar scurte, si ierni lungi si ofera cateva itinerarii turistice deosebite, precum Muzeul Trovantilor si Parcul National Buila – Vanturarita. La poalele Muntilor Buila – Vanturarita se gaseste Biserica „44 de Izvoare”, schit atestat documentar in anul 1701. Muzeul Trovantilor se gaseste la vreo 250 m de intrarea in comuna, venind dinspre Ramnicu Valcea si este un spectaculos muzeu in aer liber, alcatuit din trovanti de forme dintre cele mai bizare dispuse pe o suprafata de 5000 mp.

Faceti un popas si la Biserica Ovidenia, zidita in prima jumatate a secolului XVI, de catre egumenul Manastirii Bistrita. Si Manastirea Bistrita, construita de familia boierilor Craiovesti, este un obiectiv turistic de neratat, mai ales ca pastreaza frumoasa pictura realizata de Gheorghe Tatarescu. Aerul pitoresc al asezarii de la Costesti este dat de prezenta joagarului amplasat pe malul drept la raului Pietreni, actionat printr-o turbina hidraulica. Costesti era in trecut un loc de refugiu in timpul verilor toride, unde familia Sacerdoteanu a construit un stabiliment balnear, care, din pacate, si-a pierdut stralucirea de odinioara. Astazi, mai puteti beneficia de proprietatile curative ale apelor minerale in cele trei izvoare cu apa minerala amenajate in localitate.

Se stie astazi ca asezarea cunoaste cele mai indepartate urme ale vietii umane, inca din timpurile daco-romanilor, iar primele mentiuni scrise despre Costesti au o vechime de peste sase veacuri. Turistii curiosi sa descopere locuri pitoresti, nu ar trebui sa rateze o excursie pe cheile raului Costesti, de unde se ajunge pe traseele turistice din muntii Scarisoara, la Schitul Pahomie si in Muntii Capatana.

Costesti (VL)