Despre Corund
Aceia dintre voi care intentioneaza sa descopere zonele rurale cele mai frumoase ale Transilvaniei, nu pot rata o excursie la Corund, un sat din judetul Harghita, care se gaseste la 30 km de Odorheiul Secuiesc si la 80 km de Miercurea - Ciuc. Accesul turistilor este facilitat de prezenta drumului national DN 13A, in timp ce amatorii de calatorii cu trenul pot cobora in gara de la Odorneiul Secuiesc de unde exista legatura directa cu Corund. Localitatea Corund se numara printre cele mai mari comune din judet si este cunoscuta si sub denumirea de „Tinutul Sarii”. Turistii ajunsi pe aceste meleaguri se opresc si la atelierele de ceramica traditionala, care se numara printre cele mai importante centre de olarit din zona Ardealului.
Pe langa ofertele de cazare ce variaza de la pensiuni la case de vacanta, la Corund aveti toate sansele sa descoperiti o lume unde traditiile, arta populara, legedele si povestile locale dau un farmec aparte intregii asezari. O vacanta in aceste locuri trebuie planuita cu grija, pentru ca multimea obiectivelor turistice vin sa suscite interesul pana si celor care nu preferea neaparat plimbarile in natura. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Rezervatia geologica „Dealul Melcilor”, situata in nordul comunei. Faceti un popas si la Baile Corund, amenajate in veacul al XIX, unde se afla Cabana Arcsó si doua izvore de apa minerala cu debit redus. O atentie deosebita merita si „Izvorul sarat” de la Corund, care isi are obarsia la drumul national DN13A, in locul cunoscut sub numele de Casa de Sare. In trecut, localnicii extrageau sarea din apa, prin fierbere, si o foloseau drept moneda de schimb pentru cerealele aduse din satele vecine.
Decorul natural spectaculos in care se gaseste comuna Corund este caracteristic depresiunii Sóvidék. Frumusetii peisajelor li se adauga legende care stau la originea formarii asezarii. Arta prelucrarii lutului este principala activitate a localnicilor din Corund, care obisnuiesc sa-si vanda creatiile la Targul de ceramica de la Arcio, eveniment cu o traditie de peste trei decenii. Daca ajungeti prin aceasta parte a tarii la finele primei saptamanii din august, aveti ocazia sa va achizitionati de la targ cele mai originale suveniruri. Acesta este considerat, mai presus de toate, un festival al artei traditionale, unde isi expun operele cei mai priceputi olari din regiune.