Despre Coronini
Daca aveti in plan o vacanta pe malul Dunarii, includeti in itinerariul vostru turistic si un popas in localitatea Coronini, situata pe malul stang al fluviului, intr-un decor pitoresc, sub platoul Dealului Varad. Sub aspect administrativ, asezarea face parte din judetul Caras-Severin. Denumirea asezarii a fost preluata de la italianul Giovanni Coronini, care a ocupat functia de guvernator al Banatului, vreme de 8 ani.
Accesul turistilor in zona se face pe drumul national DN 57. Calatoria pana in satul Coronini va scoate in cale obiective turistice deosebite, fie ca faceti un popas la punctele turistice de la Clisura si vizitati situl arheologic de la Gornea, sau treversati Defileul Dunarii cu spectaculoasele peisaje de la Cazanele mari si Cazanele mici. Daca dispunesti de suficient timp, poate faceti un popas in orasul Moldova Noua, aflat la mica distanta de sat. Nu puteti parasi localitatea Coronini fara sa fi gustat din ciorba de peste facuta dupa retete tradionale sau poate vreti sa incercati mamaliga din malai de porumb alb. Mai trebuie spus, ca o excursie la Coronini ofera amatorilor de pescuit sansa sa-si incerce norocul pe malurile Dunarii.
Dincolo de pescuit si plimbari in natura, rezervati-va suficient timp pentru a vizita Biserica Parohiala din Coronini, ridicata din donatiile localniciilor in anul 1895. O atentie deosebita merita si ruinele Cetatii Ladislau, a carui istorie coboara pana in anul 1429. Denumita de localnici „Cula”, cetatea este locul perfect de unde puteti surprinde cele mai ample panorame asupra Dunarii. Aceia dintre voi care stiu sa aprecieze frumusetea naturii, vor fi impresionati de Stanca Baba Caia, o stanca inalta de 7 m, izolata in mijlocul Dunarii. Din acest punct incepe un peisaj superb ce se intinde de-a lungul Cazanelor Dunarii.