Despre Constanta
Localizarea si istoria orasului Constanta
Municipiul Constanta, resedinta judetului cu acelasi nume, este situat in zona sud-estica a tarii, in cuprinsul regiunii istorice Dobrogea si se numara printre orasele cu cel mai ridicat nivel de trai din Romania, fiind considerata a treia zona metropolitana din tara, dupa Bucuresti si Cluj Napoca. Orasul este situat intr-un decor natural spectaculos, pe tarmul Marii Negre, intre gurile Dunarii, la nord si laguna Mangaliei, la sud, ocupand astfel o pozitie centrala in cadrul litoralului romanesc. Aici se afla cel mai important port al tarii la Marea Neagra si al patrulea ca importanta din Europa.
De-a lungul vremurilor, Marea Neagra si Dunarea au creat conditiile propice dezvoltarii asezarilor umane in aceste locuri inca din timpurile stravechi, cand a fost intemeiata cetatea Tomis, Constanta de azi. Ca urmare a activitatilor portuare, orasul s-a dezvoltat in imediata apropiere a marii, in zona peninsulara. Astfel ca, marea si uscatul au jucat un rol deosebit atat in extinderea orasului cat si in evolutia geografica a regiunii Dobrogea. Relieful Constantei este reprezentat, in principal, de tarmul Marii Negre si de zonele deluroase ale Podisului Dobrogean. Aria peninsulara a urbei se evidentiaza printr-un relief fragmentat, ce se termina cu o faleza mai inalta in nord-vest si ceva mai joasa in sud-est. Pe de alta parte, aria continentala a Constantei este mult mai intinsa si este reprezentata in principal de dealuri ce ating pe alocuri 70 m.
Descoperirile arheologilor atesta existenta in secolul VI i.Ch a cetatii Tomis, cosiderata vatra orasului de astazi. De–a lungul veacurilor, Tomisul a reprezentat un refugiu pentru poetul Publius Ovidius Naso si capata o importanta deosebita in regiune in timpul domniei lui Constantin cel Mare. Asezarea a fost intemeiata ca urmare a colonizarii de catre greci a bazinul Marii Negre in secolele VII – V i.Ch. La venirea grecilor, aici se gasea o asezare a getilor, iar portul era folosit de greci ca centru pentru schimburile comericale cu dacii, scitii si celtii. Incepand cu anul 46 i.Ch., Tomisul este cucerit de romani si redenumit Constantina. Secolelel III-IV au marcat momente importante in evolutia urbana, odata cu invazille scitilor si hunilor. Dupa caderea imperiului roman, Constanta si zona denumita Scitia Mica intra sub controlul Bizantinilor, statut sub care ramane pna in secolul VII, cand cade sub invaziile popoarelor slave.
In epoca medievala, Constanta devine unul dintre principalele centre comerciale ale negustorilor genovezilor la Marea Neagra. Din aceste vremuri dateaza a Farul genovez, ale carui ruine mai pot fi vazute si astazi. In secolul XV, Dobrogea, inclusiv Constanta, intra sub dominatie otomana, ceea ce a dus la un regres economic, cauzat de indepartarea negustorilor italieni. La jumatatea secolului XIX, orasul se intindea doar pe zona penisulara, fiind locuita de pescari lipoveni, greci si turci dar si de mestesugari romani, evrei, armeni si bulgari. Controlul turcilor asupra orasului i-a sfarsit in urma Razboiului de independenta, iar dupa anul 1878 se inregistreaza o crestere demoragrafica in randul etnicilor romani. Evolutia urbnistica a urbei este vizibila dupa ce Dobrogea redevine teritoriu romanesc. In anul 1895 inginerul Anghel Salignny proiecteaza podul de la Cernavoda si tot acum se pun bazele Serviciului Maritim Roman.
Din pacate, primul razboi mondial a lasat in ruine multe dintre cladirile istorice ale orasului. In epoca comunista orasul se extinde, sunt construite cartiere muncitoresti, santierul naval se mareste, iar potentialul turistic incepe sa fie pus in valoare prin construirea si amenajarea unor noi statiuni turistice.
Atractii si obiective turistice in Constanta
Astazi, Constanta reuseste sa se situeaze in topul primelor destinatii turistice din Romania. Cel mai vechi oras al tarii se dezvolta in ritm accelerat, incercand sa pastreaze trasaturile orasului istoric peste care se suprapun elementele specifice vietii contemporane. Astfel ca, la Constanta aveti ocazia sa vizitati obiective turistice spectaculoase, fie ca alegeti parcurile de distractii, muzeele sau siturile arheologice. Daca sunteti pasionati de sporturile extreme, nu ratati Gravity Parc, situat vizavi de Palatul Copiilor. Parcul isi asteapta vizitatorii de toate varstele cu facilitati si zone de agrement menite sa multumeasca si pe cel mai pretentios turist.
O atentie deosebita merita si Cazinoul, una dintre cele mai vechi constructii din oras care are o istorie ce debuteaza in anul 1880. Initial, o constructie din paianta, Cazinoul se gasea in apropierea Farului Genovez. Aspectul impresionant si arhitectura eleganta se datoreaza arhitectului Daniel Renard, care va proiecta cladirea in stil art nouveau. Devenit un adevarat refugiu al oamenilor cu dare de mana, Cazinoul era o destinatie exclusivista, unde luxul si opuleanta confereau un farmec aparte constructiei. Astazi, cladirea inca asteapta sa–si recapete stralucirea de alta data.
Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Delfinariul, o vizita aproape obligatorie daca sunteti in vancata alaturi de cei mici. Inaugurat cu mai bine de patru decenii in urma, Delfinariul reuseste sa atraga atentia vizitatorilor prin demonstratii cu delfini si lei de mare. Daca dispuneti de suficient timp, mergeti sa vedeti si expozitia de pasari exotice din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, o colectie care se imbogateste de la un an la altul cu exemplare noi ce corespund unui numar de 16 specii. Interesanta sa va dovedi si vizita la Planetarium, unde aveti ocazia sa descoperiti misterele stelelor si al galaxiilor indepartate.
Nu puteti afirma ca ati petrecut concediul in Constanta daca nu ati poposit si in Portul Tomis, situat in prelungirea falezei Cazinoului, unde accesul se face atat cu masina dar si pe jos. Odata ajunsi aici, vizitati si Piata Ovidiu, in centrul careia se inalta statuia poetului, dar si Muzeul de Arheologie. Portul Tomis este punctul de plecare in expeditii cu barca dar si locul de desfasurare al intrecerilor cu regate. In nordul orasului se afla Lacul Tabacarie, in jurul caruia este amenajat parcul omonim, unde aveti ocazia sa admirati salcii, chiparosi, plopi sau stejari rosii, creionand astfel un decor natural de vis. Aceia dintre voi interesati sa afle detalii despre latura spiriturala dar si datinile si obiceiurile localnicilor din aceasta parte a tarii, nu ar trebui sa rateze o vizita la Muzeul de Arta Populara, care se mandreste cu colectii de obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, podoabe si icoane. Pe de alta parte, Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta ramane unul dintre cele mai pretioase obiective turistice. Dispune de un patrimoniu impresionant ce urmareste evolutia istorica a localitatii din neolitic pana in zilele noastre.