Despre Comarnic
Considerata una dintre cele mai iubite destinatii turistice montane de pe Valea Prahovei, Comarnic se gaseste intre Sinaia si Breaza, la o distanta de 110 km de Bucuresti. Localitatea s-a format de-a lungul ambelor brate ale apelor Prahovei si atinge, pe alocuri, o altitudine de peste 550 m. Localitatea este inzestrata cu un relief deosebit, zone colinare, vai pitoresti inconjurate de paduri de stajari, brad si fag dar si pajisti intinse si poienite parca desprinse din povesti. Asemeni localitatii vecine, Breaza, Comarnic se pare ca a fost intemeiat de mocanii pastori veniti de prin Tara Barsei. Satul Comarnic este consemnat documentar inca din prima jumatate a veacului al XV-lea, cand se afla in proprietatea boierilor Margineni. Doua veacuri mai tarziu, il gasim in proprietatea familiilor Cantacuzino si Filipescu si, mai tarziu, mosia de la Comarnic ajunge sub stapanirea lui Gheorghe Bibescu.
Dincolo de natura incantatoare, Comarnic ofera turistului curios sa descopere istoria locului, cateva obiective turistice de neratat. Schitul Lespezi, inceput de spatarul Dragici Cantacuzino la 1661 si terminata de fiu sau, 15 ani mai tarziu, este unul dintre acestea. Deosebita este si Biserica „Sfantul Nicolae” din Vatra Satului, construita din donatiile localnicilor in 1905 si considerat cel mai impunator lacas de cult de pe Valea Prahovei. Cu o arhitectura de inspiratie bizantina, biserica este prevazuta cu trei turle. Arhitectura de astazi a constructiilor din Comarnic reuseste sa imbine traditiile rurale cu influentele urbane. Case cu prispe, foisoare si balcone, imbogatite cu motive decorative lucrate in lemn, toate atrag atentia oricarui turist iubitor de frumos.
O atentie deosebita acordati Castelului Posada, fosta resedinta a Familiei Bibescu, aflat langa un alt obiectiv turistic spectaculos – Muzeul Cinegetic Posada. Desi, astazi se gaseste in ruine, constructia inca pastreaza ceva din farmecul de acum mai bine un veac si jumatate, cand a costruit. Mistuit de un incendiu devastator in 1950, castelul a devenit un depozit pentru obiectele nefolosite de la Peles. Indiferent de anotimpul cand alegeti sa popositi la Comarnic, farmecul naturii si zonele de agrement sunt doar cateva motive pentru care aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neuitat.