Despre Comanesti

Localizarea si istoria orasului Comanesti

Daca intentionati sa explorati locurile frumoase din judetul Bacau, nu ocoliti orasul Comanesti care se inalta pe malurile raului Trotus. Situat la o altitudine de 500 m, localitatea are aspectul unei asezari intramontane, dominata de un superb relief conlinar, pe alocuri, accidentat. Situat la 60 km distanta de Bacau, orasul este accesibil turistilor sositi din toate colturile tarii, atat cu masina cat si cu trenul.

Locuit inca din timpurile stravechi ale istoriei, asa cum demonstreaza si descoperirile arheologice de la Lutarie si Cetatuia -Vermesti – Comanesti, localitatea se mandreste cu o traditie seculara, fiind de-a lungul timpului loc de refugiu pentru taranii romani din Ardeal, nemultumiti de politica opresiva a regalitatii maghiare. Prima mentiune documentara a Comanestilor dateaza din anul 1409, din vremea domniei lui Alexandru cel Bun. Cat priveste numele orasului, se crede ca aceasta vine de la triburile de cumani care au locuit candva in aceasta zona.

Atractii turistice in Comanesti

Pozitia geografica si frumusetea reliefului si prezenta apelor Trotusului ce scalda localitatea reusesc sa starneasca curiozitatea turistilor interesanti sa descopere peisaje naturale spectaculoase. Frumusetea acestor meleaguri a facut ca nobilii din familia Ghika sa buna bazele unui adevarat domeniu feudal la Comanesti, devenit in scurt timp un adevarat centru al vietii economice si culturale locale. De altfel, de la sfarsitul veacului al XVIII, orasul Comanesti era proprietatea familiei Ghika. Palatul Ghika si parcul care inconjoara edificiul au devenit astazi obiective turistice de prima importanta. Construit in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, palatul este o adevarata bijuterie arhitecturala, de inspiratie baroca, care gazduieste astazi expozitii de etnografie, arta populara, dar si colectii de arta moderna.

Economia locala a progresat, ajutata fiind si de inaugurarea caii ferate Adju – Palanca, care face legatura intre Moldova si Ardeal. Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca Rezervatia Supan, ce se intinde pe 20 ha si care se gaseste in regiunea sud-vestica a orasului Comanesti si care este alcatuita din argile nisipoase si gresii. Daca dispuneti de suficient timp, faceti un popas in Parcul Zavoi, pentru cateva momente de relaxare, in mijlocul naturii. Un edificiu spectaculos ce ar putea sa va atraga atentia este cladirea Bibliotecii Orasenesti, construita in anul 1910. Nu ocoliti nici biserica Sfantul Spiridon, situata in centrul orasului si care are o vechime de doua secole.

Accesibil atat cu autoturismul (DN 12 A) cat si cu trenul, Comanesti a devenit in ultimele decenii o destinatie turisitica ce atrage din ce in ce mai multi turisti pasionati de drumetii montane si excursii in natura. Pasionatii de fotografie vor descoperi peisaje incantatoare pe traseul Comanesti – Ghimes si pe frumoasa Vale a Supanului.

Comanesti