Despre Colti
O vacanta in judetul Buzau ar trebui sa includa si un popas la Colti, comuna situata intr-o frumoasa zona montana. Exploatarea chihlimbarului continua sa fie si astazi o constanta sursa de venit pentru localnici, avand in vedere ca la Colti a functionat singura exploatare de chihlimbar de la noi din tara, inchisa in anul 1948. Muzeul Chihlimbarului a fost inaugurat in anul 1973 si adaposteste printre altele mostre de chihlimbar, fotografii, bijuterii si obiecte de artizanat. Chihlimbarul este o rasina fosila colorata in diverse nuante de galben, provenita de la mai multe specii de pin. In structura ei se gasesc deseori fosile animale si vegetale.
Un alt obiectiv turistic ce atrage atentia oricarui turist ajuns pe aceste meleaguri este si biserica sculptata in piatra din satul Alunis. Legenda spune ca lacasul a fost sapat in piatra de doi pastorii in anul 1274. Pana in anul 1871 a adapostit o manastire, devenita astazi biserica ortodoxa si declarata monument istoric. Cu ocazia Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august) se organizeaza o frumoasa procesiune religioase ce aduna un numar mare de pelerini.
Pe de alta parte, la mijlocul lunii iulie, comuna este gazda Sarbatorii - „Floare de colti”, eveniment presarat cu muzica si dansuri populare ce evidentiaza frumusetea si bogatia etnografica a acestei zone. Pasionatii de istorie nu trebuie sa rateze o vizita la situl arheologic aflat in comuna Colti, pe dealul „Varful Bai”, unde s-au descoperit vestigii ce dateaza din Epoca Bronzului.