Ghid turistic Colibita

Recomandat pentru: -

Despre Colibita

Localizarea si istoria statiunii Colibita

Mentionata in documentele istorice din anul 1624, satul Colibita se afla in proprietatea familiei nobiliare Thoroczkay inca din secolol XIII, de cand dateaza si cetatea construita de voievodului Transilvaniei, Thoroczkay Illes al II-lea. De altfel, de-a lungul existentei sale, istoria asezarii a fost strans legata de destinul familiei Thoroczkay. Multe dintre edificiile istorice ale localitatii, devenite astazi obiective turistice, au fost construite de nobila familie, fie ca e vorba de lacasuri de cult sau frumoase conace. Astazi, in centrul localitatii mai puteti admira conacul construit de ei, inconjurat de cativa copaci care incearca firav sa redea vizitatorul grandoarea gradinii de alta data.

Devenita una dintre cele mai cautate statiuni turistice, Colibita promoveaza activitatile in aer liber si plimbarile in natura. Amatorii de pescuit si practicantii sporturilor pe apa vor gasi aici un adevarat colt de rai. Situata pe Valea Bistritei, asezarea se ridica pe malul Lacului Colibita. Peisajul de o rara frumusete a fost bine pus in valoare prin cosntruirea mai multor hoteluri si cabane. Statiunea se gaseste la o altitudine de 828 m si ofera turistilor ocazia sa respire aerul curat de munte. Fie ca preferati ciclismul montan, alpinismul sau drumetiile, la Colibita in mod sigur nu va veti plictisi.

Atractii si obiective turistice in Colibita

Dincolo de pisajul salbatic, asezarea se mandreste cu obiective turistice incarcate de istorie. Dintre acestea, Cetatea de la Coltesti ramane preferata turistilor. Zidita in anul 1285, cade in ruine in primele decenii ale secolului XIV, fiind reconstruita de familia Thoroczkay, care o transforma in locuinta nobiliara la inceputul secolul XV. Cetatea a fost atacata de taranii condusi de Gheorghe Doja. Refacuta, este ocupata de armata austriaca in anul 1707.

Alaturi de o bogata si frumoasa istorie, la Colibita aveti ocazia sa cunoasteti traditiile si datinile localinicilor daca faceti un popas la Muzeul de Etnografie, unde sunt expuse colectii de obiecte si costume populare. Un loc ce merita vazut este Gradina statuara Bálasz Janó. Sculptorul, care a trait la Cluj, s-a retras la Colibita si a amenajat un parc superb in care si-a expus operele. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o vizita si la Biserica reformata, construita in secolul XVII de Ferenc Thoroczkay, care pastreaza si astazi stema grofului Thoroczkay Miklós.

Colibita