Despre Codlea
Localizarea si istoria statiunii Codlea
Unul dintre locurile frumoase din cuprinsul judetului Brasov este localitatea Codlea, asezare cunoscuta inca din timpul teutonilor. Localiatea se gaseste in regiunea nord-vestica a Tarii Barsei, la poalele Magurii Codlea, la o altitudine de 1294 m. Astazi, Codlea este renumita in zona ca fiind satul cu o singura strada. Dar asta nu este singura atractie a asezarii. La Codlea sa gaseste cea mai veche biserica evanghelica din Tara Barsei. Zidita in cursul secolul XIII, biserica era prevazuta cu turnuri si sant cu apa. Edificiul este grav afectat de incendiile din secolul XVII, iar turnul cel mai vechi pe care il vedeti astazi dateaza de la 1477, in timp ce orga dateaza de la 1709.
Deseori vizitata de turistii amatori de plimbari in natura, Codlea este traversata de drumul care leaga Brasovul de Fagaras si Sibiu. Denumita de germani Zeiden si de maghiari Feketehalom, Codlea este mentionata in documente istorice inca din anul 1265 sub numele de Cetatea Neagra. Asezarea cunoaste cele mai indepartate urme ale locuirii umane inca din epoca bronzului, dar perioada de apogeu este legata se sosirea cavalerilor teutoni in Tara Barsei (1211), care aveau rolul de a proteja granitele de sud ale regatului maghiar de atacurile cumanilor. De numele lor se leaga intemeierea orasului Codlea, alaturi de alte 12 asezari sasesti. Centrul de putere al sasilor din Codlea era Cetatea Neagra. Ruinele cetatii se gasesc pe dealul numit Magura Codlei si era, probabil, una dintre cele cinci cetati de aparare cladite de teutoni pentru a pazi drumul ce ducea la Sibiu.
Atractii si obiective turistice in Codlea
Dincolo de frumusetea peisajelor, Codlea este taramul legendelor si povestilor ce se ascund intre zidurile vechilor edificii devenite astazi obiective turistice de neratat. Frumoasa Biserica Evanghelica – luterana, zidita in stil romanic in secolul XIII si refacuta in stilul arhitecturii gotice, in secolul XV, este una dintre cele mai frumoase monumente din regiune. De o atentie deosebita din partea turistilor se bucura si Biserica Ortodoxa, construita in anul 1783. Este prima biserica ridicata pentru romanii ortodocsi din Codlea, prin decretul imperial semnat de Iosif II- lea. Codlea ii asteapta pe turisti cu diverse zone de agrement, asa cum este – Strandul Codlei – amenajat in primii ani ai veacului trecut. Bazinul este alimentat de un izvor a carui apa care o temperatura constanta de 18 grade C.