Despre Cluj-Napoca
Localizarea si istoria orasului Cluj Napoca
Orasul Cluj Napoca se gaseste in inima Transilvaniei, in zona de legatura a Muntilor Apuseni cu Podisul Somesan si Campia Transilvaniei. Municipiul se remarca printr-o pozitie geografica deosebita, fiind situat intr-un decor natural spectaculos, pe vaile raurilor Somesul Mic si Nadas, in timp ce in regiunea sud-estica se intinde pana spre versantul nordic al dealului Feleac, in partea de sud estr inconjurat de zone doluroase ce ating si inaltimi de 825 m, in varful Magura Salicei. La nord, orasul este strajuit de dealurile Clujului, cu inaltimile Lombului - 684 m si Dealul Melcului - 617 m. Dincolo de relieful divers, orasul incanta turistii sositi aici indiferent de anotimp, avand in vedere ca dispune de o clima placuta, cu veri calduroase si ierni, in general, lipsite de viscole.
Vechea traditie istorica a orasului il face o destinatie turistica si mai interesanta. Clujul denumit in latineste Castrul Clus, a fost mentionat pentru prima data in documentele secolului XII. „Clus” care in latina inseamna „inchis” se refera la dealurile ce inconjoara orasul. Alti specialisti considera ca denumirea vine de la Klause, care in germana inseamna „trecatoare”. Prima atestare a unei asezari din zona Clujului este mentionata de catre geograful Claudius Ptolomeu si era vorba de una dintre cele mai importante localitati din Dacia, cunoscuta sub numele de Napuca. Asezarea a fost distrusa in timpul confruntarilor cu romanii si reconstruita, in anul 124 d.Ch, sub numele de Municipium Aelium Hadrianum Napoca. Dupa retragerea romana, stralucirea de odinioara a orasului apune. Ulterior, in cetatea Clujului s-au asezat colonistii sasi, dupa ce mare parte din populatia autohtona pierise sub atacurile tatarilor din secolul XIII. In secolul XV, cetata dobandeste dreptul de organizare urbana, iar in anul 1405, regele Sigismund de Luxemburg il declara oras liber. Aceste conditii favorabile au dus la o evolutie economica acceralerata, sustinuta in special de schimburile comerciale. Evolutia economica s-a reflectat si in constructiile civile si religioase. Stilul gotic, specific epocii, se evidentiaza in edificii precum Biserica Romana–catolica Sf. Mihail, o constructie monumentala al carui altar dateaza de la 1390 si care mai pastreaza inca unele picturi murale vechi din secolul XV. De-a lungul existentei sale, lacasul a servit cultului reformat, unitarian, luteran, iar din 1716 slujeste credinciosilor catolici.
Cultura este si ea bine reprezentata inca din timpurile indepartate ale evului mediu prin infiintarea unei tipografii si a unei fabrici de hartie de catre sasul Gaspar Heltai. In anul 1475 este construit Bastionul Croitorilor, parte componenta a unui complex sitem de foritifcatii ce se intindea pe cateva zeci de hectare. In secolul XV, Clujul numara 18 bastione si turnuri.
Pentru turistul sosit astazi pe aceste meleaguri, interesant este si Turnul Pompierilor, situat in capatul str. Szappany, construit in anul 1583 si la care s-a mai adaugat un etaj si un clopot pentru semnalarea incendiilor, in anul 1870. Pentru ca era aparat de breasla tesatorilor, constructia a fost numita Turnul Tesatorilor, iar astazi intre zidurile turnului este amanajat Muzeul Pompierilor.
Incepand cu anul 1541, Clujul devine capitala Principatului autonom Transilvania si continua evolutia economica si culturala prin infiintarea de catre iezuiti a primului colegiu cu rang univesitar din Ardeal. Incepand cu a doua jumatatea a secolului XVII, orasul intra sub stapanire austriaca, ceea ce inseamna pierderea facilitatilor si privilegiilor de care se bucura. Din aceasta perioada dateaza si aparitia primei biserici ortodoxe din oras si fortificatia Cetatuia, ridicata de Habsburgi in prima jumantate a secolului XVIII si din care se mai pastreaza astazi turnurile de la intrare si santul de aparare. Intrarea Transilvaniei sub dominatia austriecilor a insemnat si aparitia unor constructii cu arhitectura baroca, asa cum puteti admira la Palatul Banffy, in incinta caruia se sunt amenajate galeriile Muzeului de Arta.
Municipiul Cluj Napoca se gaseste in centrul judetului Cluj si este astazi unul dintre cele mai importante centre universitare din Romania. Se infatiseaza calatorului ca un veritabil centru de cultura, prin imbinarea armonioasa intre mostenirea traditiilor seculare si elementele specifice epocii contemporane. O plimbare prin centrul istoric va ofera ocazia sa admirati cladiri elegante si monumente precum statuia ecvestra a regelui Matei Corvin, dar si palate si resedinte particulare cu detalii baroce si de art nouveau. Trasaturile iluminismului sunt bine pune in valoare in Piata Muzelui, unde se afla Biserica Franciscana si Obeliscul imperial, ridicat in amintirea vizitei imparatului Francisc I la Cluj. Devenita astazi unul dintre reperele turistice cele mai importante, Biserica Franciscana se inalta pe ruinele primului lacas de cult din oras, cladit in secolul XI, distrus de tatari. Construita intre 1428 si 1529, cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara si a fiului sau, complexul arhitectonic cuprindea o biserica si o manastire. Astazi, acest ansamblu face parte din cladirile istorice ale orasului si dispune de valoroase obiecte de cult si tiparituri rare.
Atractii si obiective turistice in Cluj Napoca
Un bun punct de pornire in explorarea municipiului Cluj Napoca este Piata Avram Iancu, unde se afla impozanta cladire in stil baroc a Teatrului National „Lucian Blaga”. Vizavi, puteti admira Catedrala Ortodoxa, inaugurata in anul 1933 si care se remarca prin stilul bizantin si a carei cupola a fost inspirata de cea a Sfintei Sofia. In vecinatea lacasului, se gaseste Prefectura Cluj. Acesta este un edificiu spectaculos ce imbina stilul gotic si renascentist. Itinerariul poate continua in centrul istoric al urbei, transformat intr-o zona pietonala, marginita de magazine de tot felul, cafenele si restaurante cochete. Artera se termina in Piata Unirii, denumita sugestiv „Centrul medieval al Clujului”, unde se gaseste Biserica Romana–Catolica, cel mai frumos lacas de cult din oras.
Daca dispuneti de suficient timp, merita sa treceti pragul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ale carui galerii sunt gazduite de o cladire construita in secolul XVII. In Sala Mare au concertat compozitori celebri precum Johanes Brams, Bela Bartok sau Frantz Liszt. Muzeul se infatiseaza astazi vizitatorului ca un veritabil pastrator al traditiilor si datinilor din cele mai vechi timpuri, evidentiate in colectii de costume populare, tesaturi, dar si ceramica si tehnici de prelucrare a metalelor. In Piata Muzeului veti putea vizita galeriile Muzeului de Istorie al Transilvaniei. La doar cateva minute distanta, se afla Parcul central, o superba zona verde, amenjata inca din anul 1827, in mijlocul careia se gaseste un pavilion ce gazduieste expozitii de grafica. Un adevarat spectacol de miresme si colori veti descoperi in frumoasa Gradina Botanica, amenajata la sfasitul secolului XIX, gazda unui numar impresionat de specii de plante adunate din toate colturile lumii.
Considerat un oras studentesc, Clujul imbina intr-o maniera inedita atmosfera medievala cu elementele specifice vietii contemporane si ofera o atmosfera vibranta, cu o viata de noapte foarte activa. Berariile si cluburile sunt numeroase, iar scena tuturor distractiilor se muta in centrul medieval, unde sunt amenajate cele mai multe cluburi si baruri cu muzica live. Municipiul Cluj Napoca poate fi considerat un veritabil muzeu in aer liber ce evidentiaza modernitatea timpurie ce l-a situat in randul celor mai frumoase orase ale tarii.