Despre Ciumani
Daca intentionati porniti in explorearea locurilor frumoase din judetul Harghita, faceti un popas si in comuna Ciumani, situata in sudul depresiunii Giurgeului din Carpatii Orientali si unde ajungeti urmand drumul national DN12. In vremurile medievale, aceasta zona se afla in administratia Scaunului Secuiesc Ciuc. Vechea asezarea s-a format initial pe dealul „Farkasdomb”. Avea dimensiunile unui catun si se afla in proprientatea lui Inger János si, mai tarziu, se gaseste sub stapanirea lui Csoma Ferenc, cel care a si dat numele localitatii – Csomafalva („satul lui Cosma”). Satul exista deja in veacul al XV-lea, iar prima mentiune documentara dateaza din anul 1567, cand era cunoscut sub numele de Chyomaffalwa. Asezarea era locuita de secuii din corpul de greniceri care au luat parte la multe confruntari militare impotriva tatarilor, otomanilor si austriecilor.
Calatorul ajuns astazi pe aceste meleaguri este cucerit de peisajele de poveste, de bogatele si intinse paduri de brazi, de apa cristalina a izvoarelor si de aerul tonic. In ultimii ani, ofertele de cazare s-au extins, au fost construite pensiuni si case de vacanta foarte pitoresti, respectand arhitectura traditionala. Zonele de agrement sunt multiple. Fie ca sunteti amatori de excursii in natura, vanatoare ori pescuit, la Ciumani aveti toate sansele sa petreceti un concediu de neuitat. Daca alegeti sa veniti aici in sezonul rece, nu veti duce lipsa de confort si distractie. Partiile de schi si patinoarul devin locul de intalnire al tuturor celor care doresc sa se simta bine in mijlocul naturii. Astfel, va puteti testa abilitatile de schiori pe partia Csata - Veszi, lunga de 560 m, prevazuta cu instalatie de nocturna. Nu ocoliti nici partia Veresvirag, care se intinde pe o distanta de 980 m si porneste de la o altitudine de 1150 m.
Nici o vacanta prin aceste locuri nu ar fi completa daca nu ati trecut pragul Bisericii Romano–catolice „Sfantii Petru si Pavel”, sfintita in anul 1878. Faceti un popas si la fostul clopot ce dateaza din anul 1926 si care se gaseste in fata Casei Parohiale. Localitatea este un adevarat muzeu unde isi gasesc locul numeroase statui si monumente. Printre acestea, o atentie deosebita merita statuia care il infatiseaza pe Kossuth Lajos sau cea care reprezinta Sabia in bronz a Sfantului Stefan. Pentru a cunoaste cultura populara locala, faceti o vizita la Muzeul de Etnografie, amenajat in vechea cladire a primariei, construita acum mai bine de un secol. In peisajul turistic al satului Ciumani se remarca cele peste 50 de izvoare si fantani de apa minerala. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o plimbare pana la foisorul din Veresvirág, in timp ce pasionatii de expeditii montane au ocazia sa exploreze traseele din Sumuleul Mare (1576 m) si zona stancoasa VárkÅ‘ve.