Ghid turistic Cisnadioara

Despre Cisnadioara

Localizarea si istoria localitatii Cisnadioara

Cisnadioara este unul dintre acele locuri din Romania de care te vei indragosti inca din primul moment, daca sunteti amatori de plimbari in natura. Localitatea se gaseste la aproximativ 10 km de Sibiu, in regiunea cunoscuta sub numele de Marginimea Sibiului. Satul Cisnadioara este fara indoiala o destinatie turistica deosebita, indiferent de anotimp, avand in vederea frumusetea peisajului dominat de zone colinare si de versantii Muntilor Cibinului, care ofera pasionatilor de fotografie un decor de poveste. La toate acestea se mai adauga si obiectivele turistice spectaculoase, renumite pentru vechimea istorica si valoarea culturala. Linistea ce domina intregul peisaj, casele localinicilor de o frumusete aparte si multitudinea ofertelor de petrecere a timpului liber au transformat Cisnadioara intr-un adevarat refugiu pentru turistii indragostiti de natura, fie ei romani sau straini.

Istoria locului este foarte frumoasa si este legata de momentul sosirii sasilor in Transilvania. Desi, conform legendelor locale, cei care au pus bazele asezarii ar fi francezii, membri ai ordinului Cistercian, stabiliti prin aceste locuri cu multe veacuri in urma. Cert este ca prima atestare istorica a satului dateaza din anul 1223 si este vorba de un act de donatie catre Manastirea Carta, ridicata de calugarii cistercieni. Este evident astazi, ca teritoriul actual al satului a cunoscut primele forme de viata umana cu mult inainte de sosirea colonistilor. Dovada este basilica romana botezata Cetatea Cisnadioara, mandria localnicilor, aflata pe Dealul Sf. Mihail. Odata ajunsi aici, aveti prilejul sa admirati frumusetea vailor si a peisajelor ce definesc Ardealul. Mai mult decat atat, cetatea, cu arhitectura romanica, este astazi gazda unor spectacole de teatru si muzica care atrag un numar impresionant de spectatori, cuceriti de atmosfera medievala atat de frumos pusa in valoare.

Atractii si obiective turistice in Cisnadioara

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca o vizita la Biserica Evanghelica Cisnadioara, construita in veacul al XVIII-lea si care domina intreaga asezare. Constructia, care se remarca prin arhitectura baroca, adaposteste cea mai veche orga cu tuburi din Transilvania, aflata inca in stare de functionare. Amatorii de arta populara ar trebui sa treaca pragul Muzeului de Etnografie, infiintat in urma cu peste patru decenii, pentru a admira valoroasa colectie de ceramica, dar si obiecte din lemn si costume traditionale specifice zonei de sud a Ardealului. Nici o vacanta petrecuta aici nu ar fi completa daca nu ati facut un popas si la Rezevatia „Valea Argintului”, aflata in vecinatatea satului, unde puteti admira si Calcarele de la Cisnadioara, ce ofera privitorului un adevarat spectacol al naturii.

Cisnadioara