Ghid turistic Cisnadie

Recomandat pentru: -

Despre Cisnadie

Localizarea si istoria localitatii Cisnadie

Localitatea Cisnadie se gaseste la 10 km departare de Sibiu si se numara printre orasele mari din zona Ardealului. Denumita de maghiari - Nagydisznód si de sasi - Heltau, Cisnadie este situat in regiunea sudica a judetului Sibiu, pe frumoasa Vale a Cisnadioarei, la o altitudine de 455 m.

Relieful superb, cu zone deluroase ce inglobeaza si pitoreasca depresiune de la poalele Dealului Magura, este dominat de paduri si intinse livezi. Istoria locului are o vechime milenara. Primii locuitori ai acestor meleaguri au fost dacii si, mai tarziu, romanii, care au si pus bazele castrului de la Boita. Tot ei au construit drumul Apulum, aflat in apropiere. Epoca medievala este marcata de venirea sasilor in veacul al XII-lea, iar prima mentiune istorica dateaza din anul 1204, cand orasul Cisnadie era cunoscut sub numele de Rivetel. Un veac mai tarziu, era amintit in documentele istorice sub numele de Civitas Gzynoya. Dezvoltarea economica accelerata a determinat zidirea unor edificii importante in oras, printre care s-a numarat biserica fortificata, ridicata in primii ani ai veacului al XIV-lea. Zidit pe ruinele unei foste bazilici romane, lacasul a beneficiat, de-a lungul timpului, de influentele arhitecturii romanice si gotice.

Atacat in dese randuri de mongoli (1241) si de otomani, distrus de molime si incendii, orasul este recladit si ramane astazi unul dintre cele mai frumoase centre urbane ale evului mediu transilvanean. Asezarea cunoaste o perioada de evolutie economica in secolele XIV-XV, cand se constata o crestere a numarului mestesugarilor si al breslelor. Atelierele de prelucrare a lanii sau cele de olarit din veacul al XVIII – lea vor deveni adevarate manufacturi un veac mai tarziu.

Atractii si obiective turistice in Cisnadie

Teritoriul orasului este scaldat de apele paraului Cisnadie si de Paraul Ursului, iar clima ce caracterizeaza intreaga regiune este una temperat - continentala, ceea ce face din Cisnadie o destinatie de vacanta deosebita, indiferent de anotimp. Nici o vacanta in aceasta parte a tarii nu ar fi completa fara un popas la rezervatia Calcarele de la Cisnadioara – un superb monument al naturii, denumita de localnici „Piatra Broastei”.

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Biserica Evanghelica, veche din secolul XIII si care mai pastreaza o parte din turnuri denumite – Turnul Paznicului, Turnului Primariei sau Turnul Slaninei ori pe cel al fauritorilor de securi. Cateva momente de relaxare puteti petrece in Parcul Magura, din nord-vestul orasului, in timp ce in Masivul Magura ori pe Valea Sadului sau pe cea Cisnadioarei puteti face excursii de neuitat. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o vizita la Muzeul Textil, amenajat intr-o frumoasa cladire veche, unde aveti ocazia sa descoperiti istoria mestesugurilor locale, vechi de secole. Frumusetea naturii, locurile incarcate de istorie, obiectivele turistice ce ascund legende ce asteapta sa fie descoperite, fac din Cisnadie o destinatie de vacanta unde veti dori sa reveniti curand.

Cisnadie