Despre Certeze
Localizarea si istoria comunei Certeze
Aceia dintre voi care pornesc in explorarea celor mai frumoase locuri din judetul Satul Mare, in partea de nord-est a Tarii Oasului, au ocazia sa descopere una dintre cele mai pitoresti zone turistice in comuna Certeze, o minunata asezare montana, traversata de drumul national care face legatura intre Satul Mare si Sighetul Marmatiei. Scaldata de apele raului Valea Alba, asezarea este marginita la rasarit de Muntii Oasului –Gutinului. Culmile montane acoperite de paduri de fag si brad confera asezarii un aspect deosebit. Relieful este completat de zona stancoasa Plociu si campul Breb. La rasarit se intind satele Moiseni si Huta – Certeze, aflate in adimintratia comunei Certeze, in timp ce la sud se afla orasul Negresti Oas.
O vacanta pe aceste meleaguri se va dovedi o sursa inepuizabila de amintiri placute, avand in vedere peisajele de poveste, ospitalitatea localnicilor si obiectivele turistice ce pastreaza o veche istorie. Relieful si conditiile naturale au stat la baza promovarii agroturismului, iar pensiunile si casele de vacanta contituie un bun punct de plecare in explorarea traseelor turistice din imprejurimi.
Locuita din timpurile stravechi ale istoriei, Comuna Certeze se mandreste cu o istorie seculara. Se stie astazi, ca vatra comunei se afla la inceputul veacului al XVIII-lea in zona dealurilor de la rasarit, respectiv Pasca, Belteni si Ciorbeasca. Din aceste vremuri dateaza si cel mai vechi lacas de cult din comuna, construit din lemn si situat in curtea actualului cimitir. Biserica a servit ca loc de rugaciune credinciosilor ortodocsi pana la 1838. Piatra de temelie a actualei biserici s-a pus in anul 1817 si a fost zidita din donatiile si cu efortul localnicilor. Astazi, dintre vechile tiparituri religioase pastrate in incinta lacasului s-a mai pastrat Evanghelia expusa la Muzeul Bisericesc din Satu Mare.
Oameni harnici, locuitorii din Certeze s-au ocupat de cand se stiu cu agricultura si pastoritul. Astazi, mai sunt familii care au mici ateliere mestesuguresti. Un popas pe aceste meleaguri va ofera prilejul sa descoperiti un adevarat tezaur etonografic. Femeile din Certeze dau dovada de maiestrie in tesutul panzelor, iar costumul popular, specific zonei, pune in valoare talentul celor care l-au creat. Pentru a cunoaste spiritul si frumoasele traditii ale localnicilor, nu ar trebui sa ratati Sambra Oilor, de pe Varful Bradului (1093 m), unde se organizeaza anual, in luna mai un eveniment folcloric ce reuneste deopotriva localnici si turisti. Amatorii de excursii in natura pot urma traseele ce duc pe Valea Raului Mare – Selatruc.
Atractii si obiective turistice in Certeze
Dar ce puteti vizita in comuna ca si turist? Biserica Ortodoxa Romana datata in anul 1817, cu pereti din piatra naturala si acoperis din tabla de aluminiu, pastreaza linia estetica deosebita a satului si isi impresioneaza vizitatorii prin tinuta impunatoare. De asemenea, cladiri pe care le puteti remarca sunt Primaria si Consiliul local al comunei Certeze, ultima fiind o cladire renovata, frumoasa si bine intretinuta.
Comuna ofera posibilitatea de practicare a unor trasee turistice unice: Sambra oilor pe varful Bradului (1 093 m), Valea Raului Mare la Selatruc, Valea Turului pe Muntele Tampa si la Cabana Vraticel si Valea Talnei la Luna Ses si pe Varful Pietroasa (unul dintre cele mai interesante itinerare turistice din tara).
Daca timpul va permite, explorati si imprejurimile Pasului Huta. Iarna, peisajul spectaculos si stratul consistent de zapada, ofera conditiile practicarii sporturilor de iarna. Un loc de un farmec aparte este si traseul ce poneste din apropierea Cabanei Selatruc si continua spre Varful Buianului (1147m) si Varful Rotunzilor (1241 m). Fotografii cu adevarat spectaculoase veti surprinde si pe Valea Turului si pe Valea Talnei. Drumul ce urca spre Varful Pietroasa ofera si el privelisti de neuitat, iar panoramele asupra Depresiunii Oasului te lasa fara cuvinte.
Comuna Certeze se afla in apropierea unor zone de schi cunoscute: Mogosa, Suior, Cavnic, Izvoare si Podobovets (Ucraina).