Despre Ceahlau
Una dintre destinatiile turistice cele mai frumoase din judetul Neamt este comuna Ceahlaul, asezare aflata la 100 km distanta de Piatra Neamt. Situata intr-un decor natural de poveste, la poalele Cehlaului, localitatea intra in categoria satelor montane, unde localnicii si-au ridicat gospodariile de-a lungul cursurilor de apa. Prin veacul al XVIII – lea un val de populatie din Ardeal se aseaza pe aceste meleaguri care au oferit conditiile propice evolutiei vietii. Satul Ceahlau se gaseste pe bratul paraului Schitu. In partea dinspre amonte, nu departe de sat, se gaseste renumita statiune Durau. Satul Bistricioara, care apartine de comuna Ceahlau, este deseori folosit de turisti ca punct de plecare in expeditiile montane, iar agroturismul este in plina dezvoltare.
O vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa fara o vizita la ruinele Palatului Cnejilor, vechi din secolul XVII. Faceti un popas si la Muzeul Satesc si treceti pragul manastirii Durau. Nu departe de Palatul Cnejilor se gaseste prima scoala din sat, care adaposteste azi un frumos muzeu, ale carui colectii s-au strans din donatiile satenilor si cuprind costume populare traditionale, tesaturi, obiecte de decor si unelte folosite in diverse mestesuguri. Palatul Cnejilor este si astazi sursa unor frumoase legende, iar in perioada sa de glorie, care a durat pana la jumatatea veacului XIX, era de un fast desavarsit, specific boierilor Cantacuzini.
Localitatea Ceahlau ofera turistilor prilejul sa descopere vechi obiceiuri si mestesuguri traditionale transmise de la o generatie la alta, mai ales un satul Parul mare care cu greu numara cam 150 de suflete. Gospodariile ingrijite si casele din lemn dau un farmec pitoresc acestei asezari. Includeti in itinerariul vostru un popas la Biserica din lemn „Sfanta Ana” din satul Ceahlau, construita in prima jumatate a secolului XVIII. Fara turla si acoperit cu sindrila de brad, lacasul este locul ideal pentru regasirea linistii interioare. Aceia dintre voi care prefera excursiile in natura si drumetiile montane pot urma traseele marcate din Ceahlau, accesibile iarna si mai ales vara.