Despre Cavnic
Localizarea si istoria orasului Cavnic
Cavnic este un oras mic (un fost oras minier) situat la poalele Muntilor Gutai intr-o vale deosebit de pitoreasca ce poarta acelasi nume. Acesta se afla la 26 km est de Baia Mare, in judetul Maramures.
Orasul este situat intr-o zona muntoasa, pe cursul superior al Raului Cavnic, la o altitudine cuprinsa intre 550 si 1.050 metri.
Originile orasului Cavnic sunt atestate documentar in anul 1336, perioada in care asezarea era cunoscuta sub numele de Capnic. Orasul a fost distrus de otomani in anul 1460 si de catre tatari in anul 1717, dar invazia tatarilor s-a incheiat cu infrangerea lor de catre populatia din Cavnic.
De-a lungul timpului minele orasului au fost inchise si redeschise de multe ori. Cu toate acestea, in anii 1970, Cavnic a cunoscut o mare dezvoltare. Doua partii de schi au fost construite la Icoana, iar in oras au fost construite moteluri, pensiuni si un hotel.
Atractii si obiective turistice in Cavnic
Cavnic va ofera doua locatii de schi construite in ultimii ani: Roata, cu cinci partii de diferite dificultati si La Icoana cu trei pante si o partie pentru sanius. In afara de natura minunata si sporturile de iarna, exista si alte cateva atractii in Cavnic, intre care se numara si Stalpul Tatarilor (Pilonul Tatar) un monument cu o inaltime de 7.2 metri.
Din punct de vedere etnografic Cavnic pastreaza o serie de obiceiuri si traditii, care sunt specifice doar acestui oras si nu se regasesc in alta parte in Maramures. Una dintre aceste traditii se numeste Constantinii, si este o forma de teatru popular numita si "Cantarea versurilor lui Constantin". Constantinii se organizeaza in memoria lui Constantin Brancoveanu si de mai mult de 100 de ani este jucat in fiecare an cu prilejul sarbatorilor de iarna.