Ghid turistic Cartisoara

Despre Cartisoara

Localizarea si istoria statiunii Cartisoara

O excursie in regiunea sud-estica a judetului Sibiu, in tinutul de legenda al Tarii Oltului, va ofera ocazia sa cunoasteti comuna Cartisoara, o asezare inconjurata de Muntii Arpasel si Valea Doamnei si strabatuta de apele raului Balea. Localitatea se gaseste la 55 km departare de Sibiu si la 22 km de Avrig si este accesibila turistilor veniti pe Transfagarasan (DN 7C).

Cartisoara s-a format de-a lungul raului Balea, care isi are obarsia in Lacul Balea. Documentele istorice mentioneaza doua asezari locuite de romani, una aflata pe malul stang al Oltului, denumita si Carta si alta, botezata Cartisoara sau „Carta romaneasca”, asa cum o gasim mentionata in anul 1932, pentru a o deosebi de Carta, localitate intemeiata de sasi. Ambele sate erau proprietatea manastirii Cisterciene de la Carta, asa cum reiese din documentele regilor maghiari din veacul al XIII-lea. In timpul evului mediu faceau parte, sub aspect geografic, din Tara Fagarasului. De altfel, domnitorii munteni au avut si ei un rol important in pastrarea religiei ortodoxe a romanilor care traiau pe aceste meleaguri. Mircea cel Batran a zidit in anul 1391 o manastire ortodoxa, langa Cartisoara. Un veac mai tarziu, Radu cel Frumos, doneaza unor slujbasi ai sai mai multe sate din Tara Fagarasului, printre care este mentionat si Cartisoara. In preajma revolutiei de la 1848, satul se afla in proprietatea familiei nobiliare Teleki. Tot in acesta epoca este mentionat si un atelier de sticlarie, situat in lunca raului Balea, si o moara de hartie, ambele aflate in proprietatea familiei Teleki.

Atractii si obiective turistice in Cartisoara

Astazi, dincolo de frumusetea naturii, Cartisoara ofera calatorului ajuns pe aceste locuri, cateva obiective turistice ce nu trebuie ratate. Cele doua biserici construite in a doua jumatate a veacului al XIX, declarate astazi monument istoric, pastreaza elemente din fresca originala. Din itinerariul vostru nu poate lipsi Manastirea Gura Scheii, astazi, manastire de maici, la origine, locuita de calugari, si care dateaza din anul 1761.

Faceti un popas si la Muzeul Satesc, unde veti descoperi bogata colectie realizata din donatiile satenilor si care cuprinde articole de ceramica, pictura pe sticla si obiecte de mobilier traditional, precum si o incapere destinata personalitatii lui Badea Cartan. Zaboviti cateva clipe si in curtea muzeului, unde aveti ocazia sa vedeti o gospodarie taraneasca de la mijlocului veacului al XIX -lea. Aceia dintre voi care iubesc excursiile in natura, nu pot rata un popas la Rezervatia faunistica Arpasel – Oprea - Cartisoara, situata in centrul sectorul glaciar al Muntilor Fagaras si care se intinde pe 736 ha.

Cartisoara