Ghid turistic Carlibaba

Despre Carlibaba

In partea de nord a Romaniei, la granita cu Ucraina, se gaseste Comuna Carlibaba, asezare locuita de romani, urmasi ai hutulilor. Carlibaba este locul unde se separa Muntii Tibaului (varful Tapu - 1663 m), Obcina Mestecanis (Dadu - 1527m) si Muntii Suhard ce ating altitudine maxima in varful Omu -1932 m. Localitatea s-a format de-a lungul bazinului superior al Vaii Bistritei si este pentru prima data consemanta documentar in veacul al XVIII-lea, desi, se stie astazi ca asezarea este mult mai veche. Primii localnici se ocupau pastoritul, in vremurile descalecatului lui Bogdan si Dragos. In 1762, egumenul Manastirii Putnei colonizeaza cateva familii de hutani la Carlibaba. In a doua jumatate a veacului al XVIII-lea, Karl Manz incepe exploatarile minelor de argint si plumb localizata pe cursul superior al Bistritei de Aur, ocazia cu care se stabilesc langa Carlibaba 20 de familii de mineri si mestesugari germani veniti din Bavaria, care vor bune bazele asezarii Carlibaba Noua. In consecinta, in primul deceniu al veacului trecut, populatia majoritara a comunei era formata din germani. Denumirea asezarii a fost inspirata de paraul Carlibaba (din germana Kirschelbach) afluent al Bistritei Aurii.

Astazi, turistul ajuns pe aceste meleaguri are ocazia sa admire Monumentul care marcheaza trecerea lui Bogdan I (1359) prin aceaste locuri dar si rezervatia naturala Piatra Tibaului si impresionantul Parc nationl al Muntilor Rodnei. Lacul Lala si Rezervatia de mistreti sunt argumente in plus pentru care Carlibaba este o destinatie turistica de neratat. Zona montana este deseori atractia pasionatilor de drumetii montane urmand traselele din Muntii Tibaului si Stanca Tibaului. Nici Muntii Chiciura Luncii nu sunt de ocolit, mai ales ca aici, in plina vara, aveti ocazia sa admirati doua specii de plante rare – papucul doamnei si sangele voinicului. Relieful deosebit ofera pasionatilor de fotografie decorul perfect, fie ca strabat Masivele Dadu si Fluturica sau vaiele Bistritei Aurii. Itinerariul poate continua cu un popas la Rezervatia Pietrosul Rodnei, un adevarat spectacol al naturii, unde traiesc diverse specii de flora si fauna.

Iarna, partia Carlibaba este destinatia perfecta pentru participantii la Serbarile zapazii. Festivitatile prilejuite de Serbarile Craciunului si a Anul Nou ofera turistilor un adevarat regal gastronomic, completat cu muzica si dansuri traditionale, la care se adauga portul popular specific acestui areal geografic, care pune in valoare trasaturile celor trei etnii conlocuitoare – romani, germani si ucrainieni.

Carlibaba